Новини - В медиите

В. "Сега": 4 организации се обявиха против облекченията за дарения към НЗОК
Прочетена: 746 пъти
Снимка: Pixabay.com

4 влиятелни неправителствени организации настояват данъчните облекчения за дарения към фонда за лечение на деца да отпаднат, тъй като от 1 април даренията ще влизат в здравната каса, което може да доведе до корупция. Български дарителски форум, „Спаси, дари на…“, Български хелзинкски комитет и Националната мрежа за децата искат от здравния министър Кирил Ананиев да стане инициатор облекченията, които са 50 на сто от данъчната основа, да бъдат премахнати, пише в днешния си брой в. "Сега".

 

От вестника припомнят, че от години за дарения във фонда за лечение на деца се полагат най-високите данъчни облекчения - 50 на сто от данъчната основа, защото фондът беше създаден с идеята да се финансира от дарители. Освен това фондът имаше обществен съвет от лекари, НПО и медии, които гласуваха разходите за всеки един случай и така се осигуряваше прозрачност при разходването на средствата не само от държавния бюджет, но и от даренията. С преминаването на фонда към НЗОК обаче общественият съвет ще бъде закрит.

 

Възможността за дарения, както и голямото данъчно облекчение обаче остават, като за целта има и поправка в данъчните закони, която касае дарения "в полза на Националната здравноосигурителна каса - за дейности във връзка с лечението на деца, финансирани с трансфери от бюджета на Министерството на здравеопазването".

 

 

От касата обясниха, че даренията за фонда ще постъпват в отделна сметка и ще се ползват само за функционирането на тази дейност, а не за останалите здравноосигурителни плащания. Основното перо във финансирането на фонда - парите от държавния бюджет, също ще се прехвърлят към бюджета на касата и ще се ползват само за работата на фонда.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Сега".

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития