Новини - България

В Пловдив извършиха 6 уникални за България операции на деца с лицеви аномалии
Прочетена: 692 пъти

В УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив са извършени уникални за страната ни операции на 6 деца на възраст от 5 месеца до 14 години с различни лицево-черепни аномалии. Те са реализирани в период от една седмица с помощта на специалисти от Франция - проф. д-р Филип Пелерен и проф. д-р Патрик Делем.

 

Оперираните деца, кото са с много редки заболявания, са преминали през различни видове изследвания предварително. Използваните методи от хирурзите позволяват с по-малко на брой операции да се постигне по-голям ефект. Почти при всички от оперираните малки пациенти е имало затруднения в дишането и храненето, допълват от университетската болница.

 

През първия ден на интервенции е оперирано дете на 5-месечна възраст, със Синдром на Аперт, който е от групата на т.нар. неп­ред­с­ка­зу­е­ми за­бо­ля­ва­ния. Де­ца­та, страдащи от синдрома, се раж­дат с преждевременно срастване на кос­тите на че­ре­па и лицето и срастване на пръс­ти­те на ръцете и на кра­ка­та. За да се подобри състоянието на това дете, ще трябва да му се направи поне още една операция след като навърши 3-4 години.

 

Във втория ден е оперирано детенце на 1 година с диагноза краниостеноза – плагиоцефалия, сплескване в предната част на черепа на детето. Краниостенозата е състояние, при което един или повече от черепните шевове се затварят преждевременно. Това може да стане още при вътреоутробното развитие или в ранното детство, като в резултат на това настъпва деформация на черепа, а в някои случаи и на лицето.

 

Третото оперирано дете е момиче на 6 години със Синдром на Крузон и на него е направена дистракция – разтягане, на преден лицев масив.

 

Сред оперираните е и тригодишно дете с аномалия на гръбначния стълб. Има е още един малък пациент с краниостеноза, на когото е направена повторна операция.

 

Една от уникалните в много аспекти е операцията на 14-годишно момиче с микротия – родено е без ушна мида. При предишно посещение на проф. Пелерен е поставено началото на поредица операции за реконструкция на ушната мида, като е приложен един от златните стандарти в транспланирането – взет е автоложен ребрен хрущял за изграждане на ушната мида.

 

Операциите са извършени със съдействието на Фонда за лечение на деца, който е осигурил престоя и пътуването на двамата френски медици, но лекарите по традиция вече близо 20 години работят абсолютно безвъзмездно. С пристигането на лекарите на място в България се спестяват време и средства и се дава реален шанс на децата с лицеви аномалии, уточняват от „Св. Георги“.

 

В рамките на посещението на френските медици са проведени прегледи и консултации на 20 деца, от които са избрани пациентите, които ще бъдат  оперирани при следващото посещение на лекарите.

 

От УМБАЛ „Св. Георги“ припомнят, че преди три години е създаден национален регистър на лицевите аномалии. В него се съхранява информация за всеки аспект от проведеното лечение на тези пациенти. Случаите в страната годишно наброяват 150-160. До лечебното заведение стигат около 80 случая с цепнатини на усната и небцето и около 30 случая с други аномалии.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития