Новини - В медиите

в. "Монитор": Всеки втори отказва донорство за близък в мозъчна смърт
Прочетена: 99 пъти

Почти всеки втори роднина е отказал близкият му, изпаднал в мозъчна смърт, да стане донор. От общо 89 роднини и съпрузи 23-ма са били категорични, че не желаят органите и тъканите на техните покойници да спасят чужд живот. Това показват данните на Изпълнителната агенция „Медицински надзор" за две години и девет месеца - от 2017 до 4 октомври 2019-та, пише в днешния си брой в. "Монитор".

 

През 2017 са попитани 43 човека, отказите са 13, което прави 33%. За 2018 - проведените интервюта с близки са 29, като 7 са отказите, което е 25 на сто. 2019 г. - до 3 октомври са проведени разговори със 17 роднини - отказите са 3.

 

Независимо че броят на несъгласията намалява, това е привидно, тъй като намалява и броят на потенциалните донори от тези, които са изпаднали в мозъчна смърт, казва пред изданието д-р Евелина Цветкова, директор на дирекция „Координация на транс-плантациите и асистираната репродукция" в агенцията. Най-често изтъкваните причини са емоционални, тъй като става въпрос за млади хора, загинали внезапно. За семействата им е много трудно да вземат решение. В някои райони на страната хората отказват по чисто суеверни причини, независимо че официалната религия няма нищо против донорството, допълни тя.

 

В същото време 1 153 болни чакат транслантация на орган у нас към 3 октомври, показват данни на Изпълнителната агенция „Медицински надзор". От тях най-много са тези, които се нуждаят от бъбреци - 1 032 човека. Други 52-ма имат нужда от нов черен дроб, 41 - от сърце, 18 - от бял дроб, 10 от панкреас. За разлика от други години няма чакащи за тънко черво. Най-инфарктно е положението с чакащите за бял дроб. Такъв тип трансплантации у нас не се извършват дори да се появи донор. В такива случаи органът се предоставя на европейските системи за обмен на органи Така, включените в регистъра на чакащите разчитат единствено на възможността да се намери подходящ дарител в чужбина и там да им бъде направена операцията.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. "Монитор".

Коментари

март 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития