Новини - В медиите

В. „Монитор“: Вратичка в закона трие болести от здравното досие
Прочетена: 951 пъти
Снимка: Pixabay.com

Възможност в новия регламент за личните данни позволява да бъдат блокирани данни от здравното ни досие, ако не искаме да се знае за прекарано заболяване. Например когато хронично болен сменя личния си лекар и не иска той да пази личната ни информация. Това съобщиха от Комисията за защита на личните данни, пише в днешния си брой в. „Монитор“.

 

Личният лекар сега трябва да съхранява данните. Блокирането не значи унищожаване, когато те потрябват, ще могат да бъдат възстановени. Преди обаче джипито да ги блокира, трябва да запознае своя пациент с последствията и какви капани крият те, ако човекът се разболее и не е в състояние да съобщи обстоятелства, свързани с неговото здраве. Причината е, че едно от законосъобразните основания за обработка е защитата здравето на личността.

 

Освен това при смяна на личния лекар здравноосигуреният има право дори да поиска автоматично пренасяне на данните от стария до новия доктор. Така например ако някое заболяване е скрито и пациентът не иска другото джипи да знае за него, настоящото трябва да предупреди пациента за всички рискове от скриване на данните. То трябва да му каже, че в случай на неадекватно състояние или безпомощност в резултат на кома, например, липсата им може да струва увреждане на здравето и дори живота на човека, тъй като лекуващият лекар няма да знае какво е фактическото състояние.

 

Възможно е човек да има и скрити вътрешни инфекции, които лекува, но за тях околните не знаят, не са предизвестени и лекуващите лекари, които са приели новия пациент със скритите данни за преминали заболявания. Например, ако той е на ретровирусна терапия за подтискане на лошите нива на ХИВ–инфекция, заразяването с вируса на СПИН може да се окаже реална опасност и за медиците, и за други пациенти при малко невнимание. Същия риск крие и хепатит С, както и редица други инфекции, предавани по кръвен път.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития