Новини - В медиите

В. „Монитор“: Тийнейджъри се друсат с капки за очи в носа
Прочетена: 158 пъти

Лекарство за болестта паркинсон и капки за очи са новите видове дрога, с които се тъпчат тийнейджърите в Добрич, разкриха инспектори от Детска педагогическа стая и експерти в местната Обществена комисия за борба с против обществените прояви на малолетни и непълнолетни. Информацията е публикувана в днешния брой на в. „Монитор“. 

 

Изданието обяснява, че капките за очи, използвани за дрогиране от учениците, са два вида и се продават свободно в аптеките, без рецепти. 

„Вместо в очите обаче хлапетата впръскват по няколко капки в двете ноздри и изпадат в транс. Под въздействието на медикамента те не знаят и не помнят нито какво говорят, нито какво вършат. Децата попадат в друг свят, виждат нереални неща, спират да усещат болка и не забелязват околните, някои дори не познават родителите си, обясниха от комисията“, пише всекидневникът.

При предозиране с такива капки краят може да е фатален, а дори и при овладяване на състоянието, не е ясно какви ще са трайните последици върху здравето и психиката на децата, предупреждават специалистите.

„Сред дрогите в региона особена популярност набира и едно от лекарствата за болестта на паркинсон. То е във вид на хапчета и се използва от непълнолетните като опиат и възможност да се изпадне в еуфорично настроение“, пише вестникът.

Въпреки че по закон то трябва да се дава единствено срещу рецепта, в много от аптеките продажбата му е свободна.

 

Тийнейджърите изпиват по повече от 6 хапчета наведнъж, а ефектът след приемането им е като този на амфетамините и останалите психотропни вещества, които са забранени за свободна продажба от здравното министерство.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития