Новини - В медиите

в. Монитор: Съветват джипитата как да ваксинират рисковите групи
Прочетена: 546 пъти

Министерството на здравеопазването е изпратило препоръки на личните лекари за прилагането на ваксини срещу COVID-19 сред рисковите групи от населението, пише в днешния си брой в. "Монитор".

 

Писмото на властите е изпратено до Българския лекарски съюз и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари. Препоръките са изготвени от експертните съвети към министъра на здравеопазването. От ведомството са поели ангажимент да уведомява съсловните организации при всяка актуализация в кратките характеристики на ваксините.

 

Препоръките на Експертния съвет по медицинската специалност „Хематология" за ваксиниране срещу COVID-19 при пациенти, подложени на трансплантация на хемопоетични стволови клетки са, че могат да бъдат ваксинирани. Досега не е проучен ефектът на никоя от наличните COVID-19 ваксини при деца под 16-годишна възраст и затова при тях не се препоръчва ваксиниране.

 

Групата с коагулационни нарушения и анемии например не е приоритетна при ваксиниране, става ясно още от документа.

 

Бременните също не трябва да бъдат ваксинирани, а жените, които планират бременност, не трябва да бъдат ваксинирани поне 6 месеца преди настъпването на бременността.

 

Хората с хронични заболявания, като захарен диабет, метаболитен синдром затлъстяване или отслабена имунна система, спадат към приоритетните групи за ваксиниране, е записано в препоръките.

 

Показани за ваксиниране са всички пациенти с хронични гастроентерологични и чернодробни заболявания.

 

Алергичните заболявания по принцип не са противопоказание за извършване на имунизация със съществуващите и одобрени от Европейската агенция по лекарствата ваксини на Pfizer/BioNTech, Modema и
AstraZeneca.

 

Препоръките при бъбречна трансплантация са, че ваксинирането трябва да се извършва един месец преди извършването на трансплантация. При възникване на донорска ситуация не е необходимо да бъде отлагана трансплантацията от трупен донор с цел ваксинация. При пациенти след извършена бъбречна трансплантация се препоръчва ваксинация поне 3 месеца след самата операция.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "Монитор".

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития