Новини - В медиите

в. "Монитор": Прибират стари термометри и апарати за кръвно от 2,5 млн. българи
Прочетена: 137 пъти
Снимка: Pixabay.com

2,5 млн. жители са обхванати от националната система за разделно събиране на опасни отпадъци от бита. Една трета от домакинствата имат възможност да отделят и да предават в мобилни пунктове стари термометри с живак, лепила, бои и лекарства с изтекъл срок на годност, а само в София столичани са предали 30 тона подобни отпадъци, които не бива да попадат в контейнерите за смет, съобщава в. "Монитор" в днешния си брой като се позовава на „БалБок Инженеринг" - компанията, която работи в над 20 общини в страната.

 

Разделното събиране на старите лекарства предотвратява злоупотреби с тях и инциденти с хора и животни, категорични са експертите. Много често освен старите си лекарства гражданите предават живак и уреди, съдържащи живак, като термометри, апарати за кръвно налягане и живачни ампули. Това са и най-разпознаваемите опасни отпадъци в бита.

 

Мобилните пунктове в Столичната община през 2019 г. са 21, а за страната са 78, уточняват от „БалБок". Събирането на този тип смет се извършва в тясно сътрудничество с общините, тъй като и кметовете имат задача да изпълняват определени планове за разделно събиране по Закона за управлението на отпадъците. В София през 2018 г. са събрани 5,58 тона опасни отпадъци от домакинствата, като най голямо е количеството на бои, мастила, лепила, смоли, съдържащи опасни вещества (2,28 тона - 41%) и на лекарствените продукти (1,27 тона - 23%). А от началото на 2019 г. до 30 юни са събрани над 4 тона.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Монитор".

Коментари

януари 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития