Новини - В медиите

В. „Монитор“: Неизправни печки и камини пълнят токсикологиите
Прочетена: 357 пъти
Снимка: Pixabay.com

Отоплителният сезон е истинско изпитание за токсиколозите, пише в днешния си брой в. „Монитор“. Това е времето, когато отделенията по отравяния са пълни с потърпевши от нафтови печки, кюмбета тип „Циганска любов" и всякакви самоделни и дори купешки уреди.

 

При горенето на въглища и дърва основният токсичен компонент, който се отделя, е въглеродният оксид. Той е и водещият за отравянията от отоплителни уреди през зимата, обясни водещият токсиколог и алерголог проф. Никола Александров и допълни, че тази отрова се получава и при отработването на автомобилни газове, когато возилото е в затворен гараж.

 

Въпросният въглероден оксид няма нито вкус, нито мирис, нито цвят. Именно това го прави изключително опасен, защото той действа директно, като се свързва с хемоглобина на кръвта. Получава се карбооксихемоглобин. В резултат дишането става затруднено, организмът започва да страда от липса на кислород, на натровения започва да се спи неудържимо. Отровата удря мозъка, възможно е смъртта да настъпи за минути, ако концентрацията е силна, допълва изданието.

„Този тип отравяния - от печки и автомобили, са най-честите, които пълнят токсикологиите“, поясни проф. Никола Александров.

Пълният текст може да с епрочете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития