Новини - В медиите

в. "Монитор": МВР започва обход на психично болните
Прочетена: 217 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Служители на МВР започват обход на всички хора с психични отклонения у нас, особено на тези, които не са били хоспитализирани и не се водят на отчет в някое лечебно заведение. Те ще ги наглеждат, а при необходимост ще подават сигнал до съответната институция ако забележат някой проблем. Това е записано в глава трета от Плана за изпълнение на Стратегията за превенция на престъпността 2019-2020 година на МВР, пише в днешния си брой в. "Монитор". Още в първата точка е поставен срок към Главна дирекция „Национална полиция" и по-скоро към подразделенията й по области „да се осъществява активна превантивна дейност и системен контрол на лицата, злоупотребяващи с алкохол и други упойващи вещества, както и над тези, страдащи от психични заболявания, които не са настанени в съответните болнични заведения. Това трябва да стане до края на тази година.

 

Според информация на изданието идеята е кварталните полицаи да минават периодично през домовете на хората, които могат да създадат риск за обществото. Това са основно граждани с психични заболявания, които тормозят родителите и семейството си, както и такива, които системно се наливат.

 

„Основна информация за тези хора имат именно кварталните полицаи. Те познават контингента по районите си. Идеята е те да ги посещават на определен период от време. Най-малкото, ако забележат нещо съмнително, ще могат своевременно да реагират или да подадат сигнал до съответната институция", обясняват от МВР.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Монитор".

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития