Новини - В медиите

В. „Монитор“: Казват грози ли ни рак по белтъка в ДНК
Прочетена: 486 пъти

Персонализирано генетично изследване на белтъка на генома за онкологични заболявания се прави за пръв път у нас в университетската Александровска болница в София, пише в днешния си брой в. „Монитор“.  Чрез него могат да бъдат установени близо 200 000 мутации на онкоклетките. До момента старите тестове позволяваха да бъдат изследвани и установявани не повече от 300 гени.


Новото изследване, което се прави персонално, е особено подходящо за хора със съмнение или с хистологично доказан карцином на гърдата стомаха, дебелото черво и панкреаса, поясни д-р Мариета Василева, която го въвежда.


Туморите възникват в резултат на мутации (дефекти) в генома, които или променят белтъчната структура и функция, или засягат механизмите, които регулират активността на гените. Така започва и изменението на клетката, в резултат на което се развива онкологично заболяване на определен орган или система като например костната или кръвоносната.


Самите мутации от своя страна оказват влияние както върху риска за развитието на рак, така и върху преживяемостта и качестИзменение в белтъка на ДНК провокира рака._ вото на живот на пациента след терапията.


Ако лекарят знае точно къде изменението е ударило генома, ще може да предпише и по-успешна терапия при това с по-ниско токсични медикаменти, поясни д-р Василева. Освен това колкото по-рано бъде открито то, толкова шансът за излекуване . е по-голям, допълни лекарката.


Точно ранната информация, получена в резултат на изследването на генома, вече се използва във водещите световни центрове за разработване на революционни персонализирани стратегии за терапия на рака, по-ранно откриване на заболяването и по-добра диагностика, поясниха онколози от Александровска болница.


Ракът е обединено понятие за повече от 100 генетични заболявания. Цялата генетична информация се съдържа в молекула, наречена ДНК, а подредбата на нуклеотидите в ДНК молекулата се нарича геном.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития