Новини - В медиите

в. "Монитор": Гълтаме по една кредитна карта пластмаса на седмица
Прочетена: 103 пъти
Снимка: Pixabay.com

Замърсяването с пластмаса е толкова голямо, че според изследване на Световния фонд за дивата природа човек може да поглъща по 5 грама седмично - колкото една кредитна карта. Най-голям източник според това изследване е водата, както и морските дарове, пише в днешния си брой в. "Монитор".

 

Според Световната здравна организация (СЗО) нивата на микропластмасата в питейната вода не изглеждат рискови но изследванията по въпроса са откъслечни, съобщиха световните информационни агенции.

 

В първия си доклад за микропластмасата в питейната вода СЗО посочва, че миниатюрните частици пластмаса са навсякъде в околната среда, включително и в питейната вода - и чешмяна, и бутилирана.

 

„Това, че ги поглъщаме, не означава, че са рискови за човешкото здраве", смота Брус Гордън, координатор в СЗО по водата, санитарните условия и хигиената.

 

Гордън призна обаче, че наличните данни са малко и са необходими още изследвания. Той призова и за общи усилия за намаляване на замърсяването с пластмаса. В доклада на СЗО се посочва, че хората десетилетия несъзнателно са поглъщали микропластмаса и други частици, които са в околната среда, без да има признак това да е нанесло някаква вреда.
 

Пълният текс на статията четете в днешния брой на в. "Монитор".

Коментари

февруари 2021

ПВСЧПСН

Събития

Няма събития