Новини - В медиите

В. „Монитор“: Джипита ни тъпчат с антидепресанти
Прочетена: 680 пъти

Джипита, кардиолози и невролози изписват антидепресанти на пациенти, вместо това да се прави от психиатри. Неправилната употреба на тези медикаменти обаче може да доведе до тежки, а в някои случаи дори фатални последици, съобщава в днешния си брой в. „Монитор" като се позовава на психиатърът Веселин Герев и д-р Цветеслава Гълъбова - директор на държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" в Нови Искър. Резултатът от прекомерното изписване на подобен вид лекарства вече е видим в аптеките, където отчитат и ръст на продажбите на хапчетата.

„Всеки ден при мен идват по 5-6 човека, които са грешно диагностицират и с изписани антидепресанти, без изобщо това да е необходимо за тяхното лечение. И това се прави както от колеги психиатри, така и от джипита. Когато отидат на преглед например, много често пациентите казват, че са с панически пристъпи и тогава някои лекари веднага изписват антидепресанти, вместо успокоителни", коментира Веселин Герев.

Според него става дума по-скоро за неправилна диагностика, която обаче може да има дори фатални последици. Герев обясни, че изписването на антидепресанти става по строго определени критерии – например, при депресия, отпадналост или когато човек има мрачни мисли.

„Смята се, че в такива състояния нивото на серотонин е ниско и не е задължително да се прибягва до антидепресанти. Неправилната диагноза може да има опасни последици и приемът на такива медикаменти може да доведе до сърдечносъдови проблеми, покачване на напрежението, наддаване на килограми. Пациентите започват да не се хранят, имат лоши мисли и дори може да станат обществено опасни. Затова един невролог няма как да излекува депресия и не бива той да изписва антидепресанти", каза още Герев.

Той обясни, че зависимостта към тези лекарства е много по-голяма от тази към успокоителни и такива пациенти не могат да я преодолеят с години.

 

Според д-р Цветеслава Гълъбова трябва да се внимава с изписването на медикаменти, защото всяко едно лекарство си има своите странични ефекти.

„Наистина съществува практика неспециалисти по психиатрия да изписват и антидепресанти. Никъде обаче няма такъв регламент, който да забранява на един лекар да изпише медикамент по негово усмотрение. Проблемът е, че неспециалистите често пъти не познават детайли страничните ефекти. Затова изписването е въпрос на самочувствие и на самонадеяност. За мен най-голямото престъпление, което може да извърши един лекар, е лечение на база самонадеяност", коментира д-р Гълъбова.

Според нея българите не са запознати и смятат, че антидепресантите могат даим помогнат за всичко. Тези медикаменти обаче имат конкретен профил и действат при определени симптоми.

 

Пълният текст на материала може да се прочете в днешния брой на в. „Монитор“.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития