Новини - България

В "Майчин дом" спасиха родилка с 21 литра кръвозагуба
Прочетена: 2622 пъти
Снимка: УМБАЛАГ "Майчин дом"

34-годишна родилка с тежката диагноза плацента превия перкрета е била спасена в Университетската АГ болница "Майчин дом", съобщиха от лечебното заведение.

 

Жената е била активно наблюдавана през цялата бременност и лекарите са били подготвени за такова развитие.

 

Това е сравнително рядко усложнение на раждането, при което плацентата предлежи неправилно и не може да се отдели спонтанно. Врастването на плацентарната тъкън в маточната стена може да се случи по различни причини като профилактиката е трудна, а самото раждане обикновено протича тежко, с голяма кръвозагуба.

 

Уникалното в този случай е, че хориалните власинки на плацентата са били толкова дълбоко проникнали, че са излезли и по повърхността на силно кръвоснабдената матка. След раждането на бебето се е наложило отстраняването й. Цезаровото сечение е извършено от д-р Веселин Дяволов и д-р Ибрям.

 

Динамичното проследяване установява, че независимо от положените усилия продължава скритото кървене и на фона на задълбочаващата се анемия се налагат последователно две ревизии на оперативното поле, в които се включват четирима анестезиолози, а към акушеро-гинекологичния екип се присъединява и доц. Божидар Славчев. Едната е в 21 часа, когато се извършва релапаротомия и в 24 часа отново отваряне на корема, когато изключване на една от главните артерии, хранещи малкия таз, позволява да се решат хирургичните проблеми на кървенето. По време на трите интервенции на пациентката са преляти 21 литра кръв, плазма и тромбоцитна маса.

 

Пациентката вече се чувства добре и днес беше изписана от болницата заедно с бебето, което е момиченце, тежи 2920 гр., 47 см. Това е второ раждане за 34-годишната майка.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития