Новини - Свят

В ЕС одобриха комбинация от дългодействащи антитела за лечение на COVID-19
Прочетена: 897 пъти

Evusheld (комбинация от две дългодействащи антитела - tixagevimab и cilgavimab) на AstraZeneca получи одобрение в Европейския съюз (ЕС) за лечение на възрастни и юноши (на възраст над 12 години и с тегло най-малко 40 кг.) с COVID-19, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са с повишен риск от прогресия до тежка форма на COVID-19, съобщават от компанията. 

 

Одобрението от Европейската комисия се основава на резултатите от фаза III изпитването за лечение на COVID-19 -  TACKLE. То показва, че една интрамускулна доза Evusheld осигурява клинична и статистически значима защита срещу развитие на тежка форма на COVID-19 или фатален изход в сравнение с  плацебо. Лечението с Evusheld в ранен етап в хода на заболяването води до по-благоприятни резултати. Изпитването TACKLE е проведено при възрастни с лек до умерен COVID-19, които не са хоспитализирани и са имали симптоми от седем или по-малко дни. 90% от участниците в изпитването са били във висок риск от прогресиране на заболяването и развитие на тежка форма на COVID-19, поради съпътстващи заболявания или напреднала възраст. Като цяло Evusheld се понася добре в изпитването.

 

Д-р Мишел Голдман, професор в Института за интердисциплинарни иновации в здравеопазването към Брюкселския свободен университет и бивш изпълнителен директор на Европейската инициатива за иновативни лекарства, заяви:

 

„Много хора, включително тези, които са с компрометиран имунитет или са в напреднала възраст, както и тези със съпътстващи заболявания имат висок риск от тежко протичане на заболяването, което да доведе до хоспитализация и смърт, ако се заразят. Evusheld,  в удобна формула за интрамускулно прилагане, е изключително необходима възможност за лечение на COVID-19 за тези уязвими групи от населението.“

 

Искра Рейч, изпълнителен вицепрезидент на Направлението „Ваксини и имунни терапии“ в AstraZeneca, допълва:

 

„COVID-19 продължава да застрашава здравето на милиони европейци и хора по цял свят, особено тези, при които защитата от ваксинация срещу вируса не е достатъчна. С това решение на Европейския съюз  Evusheld става  единствената налична комбинация от дългодействащи антитела както за превенция, така и за лечение на COVID-19 в Европа. Това от своя страна ни позволява да предпазим още повече хора от тази опустошителна болест.“

 

Препоръчителната доза Evusheld за лечение в Европа е 300 мг тиксагевимаб и 300 мг цилгавимаб, приложени като две отделни, последователни интрамускулни инжекции.

 

Доказано е, че Evusheld запазва ин витро неутрализиращата си активност срещу Omicron BA.5, който в момента е доминиращият вариант на SARS-CoV-2 в Европа.

 

Доказателствата, генерирани до момента, показват значително по-ниски нива на симптоматичен COVID-19 и/или хоспитализация/смърт при имунокомпрометирани пациенти, получили Evusheld, в сравнение с контролните групи. Това включва доказателства от реалната практика при циркулиращи варианти Omicron BA.5, BA.4, BA.2, BA.1 и BA.1.1.

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития