Новини - В медиите

в. "Дума": Само 11 % не смятат да ваксинират децата си
Прочетена: 265 пъти
Снимка: Pixabay.com

Едва 11,2% от българските родители не възнамеряват да ваксинират децата си, става ясно от проучване на Института по обща медицина, "Поликлиника България" и "Първа детска консултативна клиника" за нагласите към задължителните ваксини, пише в днешния си брой в. "Дума".

 

Близо 85% са съгласни, че повечето заболявания, които се предотвратяват чрез ваксини, са заразни и опасни. Над 80% от участвалите в допитването са поставили всички задължителни ваксини на детето си - против туберкулоза, хепатит Б, коклюш, полиомиелит, морбили, рубеола, паротит и др. От тях над 67% са били подсетени от личния лекар, близо 1/3 сами следят имунизационния календар, а 7% все още не са поставили всички ваксини, но планират да го направят.

 

Над половината участници в проучването, които са ваксинирали детето си, са го направили, защото смятат, че ваксините предотвратяват заразни и много опасни болести. Над 17% са на мнение, че ползите са в пъти повече от вредите, а за близо 10 процента водещият мотив е, че ако не ваксинират детето си, няма да може да го запишат на детска градина и на училище.

 

Най-голям процент от анкетираните (39%) смятат, че и родители, и лични лекари носят отговорност и трябва да бъдат санкционирани, ако откажат имунизация. За над 37 на сто на наказания подлежат най-вече родителите. Близо половината анкетирани очакват по-строг контрол от държавата, а 28% са на обратното мнение. 45,3% смятат, че една ваксина може да се отложи само от лекар.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "Дума".

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития