Новини - България

В България: Пациент ще чака 8 г. за отстраняване на катаракта
Прочетена: 380 пъти
Снимка: ВМА

Планов прием по амбулаторна процедура за оперативно отстраняване на катаракта, което ще се случи след 8 години, е най-фрапиращият случай за отлагане на терапия, записан в Националната листа на чакащите, публикувана на сайта на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).

 

Конкретната манипулация трябва да се извърши в УМБАЛ "Св. Анна" - София и е планирана за далечната дата 25.08.2025 г., независимо, че катарактата е състояние, което не търпи обратно развитие и единствената форма за лечение е операцията. Освен това се среща главно сред хора над 60-годишна възраст и отлагане от 8 години изглежда съвършено нелогично.  

 

Други шестма пациенти пък са получили "шанса" да се лекуват само след три години - в края на 2020-та. Само един от тях ще получи терапията си през февруари в Специализираната болница по травматология, ортопедия и спортна медицина "Проф. д-р Димитър Шойлев" в София. Пациентът е записан за физикална терапия и рехабилитация на опорно-двигателния апарат и ще прекара в лечебното заведение цяла седмица. Клиничната пътека включва както рехабилитация след травми и ревматологични заболявания (артрит, артроза, спондилит, подагра), така и процедури, свързани с вродени аномалии, увреждания и тежки диагнози.

 

Другите двама пациенти, планирани за 2020-та, ще постъпят в УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в столицата - единият за диагностика и лечение на хронично чернодробно заболяване (като Хепатит В и С, фиброза и цироза), а другият за лъчетерапия. В началото на декември 2020 г.  УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив ще приеме пациент по клинична пътека за диагностика и лечение на декомпенсиран захарен диабет, а МБАЛ-Шумен е планирала биопсия при рак на гърдата. УМБАЛ-Русе пък ще диагностицира епилепсия на пациент, който фигурира под шокиращия пореден номер 14 377 в листата с чакащи на лечебното заведение. 

 

В този ред на мисли деветимата пациенти, които ще влязат в болница през следващите 2018 и 2019 година са истински късметлии. Трима от тях ще лекуват полиневропатии и увреждания на нерви, а един ще уточнява персоналния си риск от развитие на стенокартия и инфаркт на миокарда. Останалите ще бъдат приети по клинични пътеки за диагностика и лечение на заболявания на тънкото и дебелото черво, артериална хипертония в детска възраст, УНГ операция и хирургична интервенция върху мъжка полова система. 

 

Добрата новина в случая е, че от всички 4403-ма души в Националната листа на чакащите, само 76 няма да получат планираните диагностика и лечение в рамките на законоустановените 2 месеца. Общо 4387 души ще влязат със закъснение в болница до края на годината, от които само 60 ще бъдат приети след 15 юли 2017 г. 

 

Според данните в националната листа, най-много хора чакат за прием в УМБАЛ-Плевен (общо 523 души), следвана от СБАЛОЗ "Д-р Марко Марков" във Варна (488 души) и Аджъбадем Сити Клиник УМБАЛ в София (425 души). Лошата новина е, че клиничните пътеки, по които терапията най-често се отлага, продължават да бъдат онкологичните.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития