Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

в. "24 часа": Вариант в проекта на новия модел „Ананиев": Лечение и лекарства в чужбина да се поемат от касата без доплащане
Прочетена: 148 пъти
Снимка: Pixabay.com

Заплащането на лекарства и лечение в чужбина също може да влезе в основния пакет медицински дейности, който се осигурява от здравната каса, а в бъдеще - и от частните здравни фондове, които евентуално ще конкурират НЗОК. Това предвижда проектът за нов здравноосигурителен модел на министър Кирил Ананиев, пише в днешния си брой в. "24 часа". Основната цел е да се премахне монополът на касата, но при запазване на 8-процентната здравна вноска.

 

Всеки български гражданин ще избира дали да остане в НЗОК или да се прехвърли към частен фонд. А след година може да смени фонда или да се върне към държавната каса. Хората, които не са пожелали фонд, остават осигурени в НЗОК.

 

Въпреки идеята за включване на лекарства от чужбина и лечение навън в основния пакет като цяло моделът предвижда дейностите в него да се редуцират. Причината е, че вноската няма да се вдига и системата ще продължи да работи със същите средства, които са недостатъчни.

 

Заплащането на лекарства и лечение в чужбина също да влязат в основния пакет медицински дейности, който се осигурява от здравната каса, а в бъдеще и евентуално от частни здравни фондове, които ще бъдат конкуренция на НЗОК.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

юли 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития