Новини - В медиите

в. "24 часа": Три студентки от България с медал от САЩ за превенция на генетично заболяване
Прочетена: 293 пъти

Муковисцидозата е нелечима болест, засягаща предимно белите дробове. Статистиката сочи, че в България преживяемостта с нея е драстично по-ниска от останалите държави. А Микаела, Ася и Славена са три български студентки, които успяват да измислят надежден и евтин метод за превенция на заболяването. И идеята им е световно призната - с нея те печелят бронзов медал от състезанието по синтетична биология iGEM, пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

В него участват отбори от цял свят - тази година те са били повече от 350, много от тях от Азия, САЩ, Германия, Франция. Протича в два етапа - устна и постерна презентация. Освен пред съдии представянето на проектите на отборите е и пред публика, в която освен останалите участници има и представители на големи фармацевтични компании, производители на лабораторни консумативи и др.

 

Микаела Станчева, Ася Николова и Славена Тодорова сформират отбора си през април. Още тогава като основна идея на проекта им се формира разработката на лесна система за диагностика на някакво заболяване. Системата им за превенция представлява нещо подобно на глюкомера, който се използва за изследване на кръвната захар при диабетици - всеки да може да се изследва сам в къщи Купува се от аптеката и всеки си слага своя генетичен материал - кръв в случая. Самата система в апарата изследва дали има генната мутация, която е най-честият причинител на заболяването. Ако се намери, се подава лесен за разтълкуване цветен сигнал. Това показва дали един човек е носител на мутацията, а това е важно, защото децата на двама носители имат шанс 1 към 4 да са болни.

 

„С нашия тест хората ще знаят дали са носители и ще могат да вземат информирано решение дали да създадат потомство", уточнява Микаела.

 

Болестта е нелечима, защото е генетична. Ако се открие навреме, може да се приложи терапия, която да удължи живота.

 

Пълният текст четете в днешния бро на в. "24 часа".

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития