Новини - В медиите

В. "24 часа": Търсят се донори за 50 000 нови бебета
Прочетена: 163 пъти
Снимка: Pixabay.com

Около 145 000 двойки у нас не могат да имат деца, заради репродуктивни проблеми, пише в днешния си брой в. "24 часа". 50 000 от тях се нуждаят от донор на яйцеклетки или сперматозоиди, за да могат да имат бебе. Тези данни са неофициални, защото държавата няма регистри. Такива се водят във всяко лечебно заведение отделно. Тенденцията според медици обаче е бройката на хората, които се нуждаят от донорство, за да имат дете, да нараства.

 

Основните причини за безплодието при жените са онкологични заболявания, изчерпан резерв на яйцеклетки, репродуктивна възраст при жената, стрес, лоша храна, негативно влияние на околната среда. Основна роля за проблемите при мъжете играе фитнесът. Употребата на анаболи, стероиди и протеини уврежда спермогенезата.

 

Все повече жени разчитат на донорски яйцеклетки заради различни заболявания. Не по-малък е делът и на мъжете, които имат нужда от чужди сперматозоиди, за да станат бащи. Съотношението между тях е 60 към 40. В същото време обаче желаещите да дарят репродуктивен материал у нас са малко. Реално съотношението между наличния материал и нуждата е 1 към 50. Това лишава хиляди семейства от възможността да имат свое бебе.

 

Причините донорите да не стигат са две - липсата на информация и законови ограничения, основно при жените. Тези, които искат да дарят яйцеклетка, трябва да са на възраст между 18 и 34 години и с поне едно живородено дете.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития