Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

В. "24 часа": Спортоманията е болест като анорексията и булимията
Прочетена: 107 пъти
Снимка: Pixabay.com

Видовете хранителни разстройства се увеличават. Ако преди 15 години се говореше само за анорексия, булимия и хиперфагия - безконтролно преяждане, сега към тях се добавя спортоманията, синдромът на нощното хранене, елиминативно разстройство и други разновидности, предупреждава проф. Захарина Савова от Медицински университет - София, пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

Изданието допълва, че понякога проблемът тръгва от ниската самооценка, която прави човека уязвим и води до силно притеснение за формата на тялото и теглото. Красотата се оказва мярка за стойността на човека в съвременното общество. Стегнатото тяло и атрактивна външност стават начин за контролиране на мнението на другите и когато то отговаря на „еталоните", дава измамното усещане за сигурност и успех.

 

Спортоманията е част от отношението към тялото, което минава границите на нормата, въпреки че не е свързана директно с храненето. Хората, които постоянно следят физическата си активност и как се отразява тя на разхода им на енергия, определено имат проблем, допълва изданието.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

септември 2021

ПВСЧПСН
  
   

Събития

Няма събития