Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

в. “24 часа”: Борисов, Кунева и още 80 свидетели на разпит за бартер с ваксини
Прочетена: 210 пъти

80 свидетели, сред които премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът във втория му кабинет Меглена Кунева, ще бъдат разпитани пред спецсъда по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов за бартера с ваксини с Турция, пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

Изданието допълва, че досега по шумното дело показания дадоха министри от кабинета „Борисов" 2 и 3 Теменужка Петкова, Румяна Бъчварова, Николай Ненчев и Ивайло Калфин. Те обясниха пред магистратите, че подписали неприсъствено решение за ваксините на 28 май 2015 г. Получили го в кабинетите си от куриер на Министерския съвет и след като се запознали с него, го подписали, без Петър Москов да ги е убеждавал в нещо.

 

Бившият здравен министър е подсъдим за 3 престъпления. Заедно с него обвинени са тогавашният му заместник Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био". Разследването на прокуратурата започна след предаване на журналистката от БНТ Валя Ахчиева.Скандалът с внесените от Турция ваксини „Пентаксим" и „Еувакс" и износа на БЦЖ гръмна в началото на 2016 г.

 

Вестникът припомня и че след този скандал държавата се зае по-сериозно с осигуряването на достатъчни количества от всички задължителни ваксини. В края на април здравното министерство обяви обществена поръчка за закупуване на нужните бройки за 2 г. напред. Общата й стойност е 66 млн. лв.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

май 2022

ПВСЧПСН
      
     

Събития

Няма събития