Новини - В медиите

В. "24 часа": Болничните вече ще се плащат по часове, не по дни
Прочетена: 200 пъти

Тотално нов начин на изчисляване и плащане на болничните от работодателите и Националния осигурителен институт обсъди в понеделник Националният съвет за тристранно сътрудничество. Държавата и работодателите ще плащат вече болничните за броя на часовете, в които служител не е бил на работа, пише в днешния си брой в. "24 часа". Досега обезщетението за болест и майчинството се плащаха за дните на отсъствие.

 

Тази идея е сред промените в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, които предлага социалният министър Бисер Петков. За да влязат в сила, те трябва да бъдат одобрени и от Министерския съвет. Според министерството това трябва да стане още на следващото заседание на правителството.

 

Изчисляването на болничните по часове, а не по дни предизвика най-острите спорове на заседанието на тристранния съвет. И синдикатите, и работодателите подозират, че с промяната се увреждат техните интереси.

 

Промяната засяга главно хората, които работят на т.нар. сумирано работно време. Това са хора, които се трудят в компании с гъвкаво работно време и чиито работници имат норма за изработени часове на месец, както и графици в кой ден по колко часа трябва да се трудят. На сумирано работно време са и заводите, в които се работи на няколко смени, лекарите, търговските обекти и пр.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития