Новини - В медиите

в. "24 часа": Бартерът с турските ваксини на Москов събра в съда 4-ма бивши и настоящи министри
Прочетена: 201 пъти
Снимка: Pixabay.com

Бартерът с ваксини през 2015 г. от Турция не е налагал допълнителни разходи от бюджета на Министерството на здравеопазването. Това заяви пред спецсъда министърът на финансите Владислав Горанов като свидетел по делото срещу бившия му колега Петър Мoсков, заместника му Адам Персенски и трима служители на държавната фирма за производство на ваксини „Бул Био", пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

„Подкрепил съм финансовата обосновка към решението на Министерския съвет от 28 май 2015 г. за споразумението за дарение между България и Турция. Тя има за цел да провери дали ще има въздействие върху бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ). В нея се твърди, че няма да се налагат допълнителни разходи или въобще разходи от бюджета на ведомството", каза Горанов.

 

Пред репортери извън съдебната зала Горанов каза, че преценката дали са настъпили щети за държавния бюджет, ще направи съдът.

 

„Не мога да преценя, затова се води и това съдебно състезание. Има твърдение на прокуратурата за настъпила щета. Има граждански иск от страна на МЗ с твърдение за настъпила щета", коментира той.

 

Заедно с него в спецсъда пристигнаха вицепремиерът Томислав Дончев и бившите министри от кабинета „Борисов 2" на транспорта и на икономиката Ивайло Московски и Божидар Лукарски.

 

 

Томислав Дончев каза пред съда, че решението за ваксините на правителството от 28 май 2015 г. е взето неприсъствено. Процедурата за подобни извънредни решения била заложена в правилника на Министерския съвет.

 

„С това решение се урежда снабдяването на българското население с ваксини", каза Дончев.

 

Той потвърди, че имало проблемна ситуация, за която се обсъждали мерки в правителството.

 

„Според мен това споразумение между България и Турция е решаване на проблема", посочи вицепремиерът, като добави, че не би подписал решение на Министерския съвет, с което не е съгласен.

 

Божидар Лукарски, който бе министър на икономиката в предишното правителство, каза:

 

„Това решение на Министерския съвет е по процедура „акт на подпис". В практиката на правителството има такива десетки решения".

 

Бившият транспортен шеф Ивайло Московски каза пред магистратите, че е практика правителството да взема неприсъствени решения, макар и не често.


За вчерашното заседание бяха призовани още премиерът Бойко Борисов, бившият вицепремиер Меглена Кунева и настоящият ни посланик в Холандия Румен Александров. Борисов не се яви заради служебни ангажименти, а Кунева и Алексдров работят в чужбина. Разпитите им ще бъдат на други дати, допълва изданието.

 

Вестникът припомня, че Петър Москов е подсъдим за 3 престъпления. Според прокуратурата през юли 2015 г. приел дарените от Турция ваксини „Пентаксим" и „Еувакс Б". От това настъпили щети за над 325 хил. лева от платен ДДС за ваксините, изчислява прокуратурата. И казва, че се създало недоверие във възможността на здравното министерство да контролира лекарствената политика. Освен това се отключило и недоверие у гражданите към ваксиниране на децата. Като част от споразумението с Турция България дари 5 млн. дози ваксини срещу туберкулоза БЦЖ, произвеждани у нас.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

февруари 2024

ПВСЧПСН
   
   

Събития

Няма събития