Новини - В медиите

в. "24 часа": Ако скъпа терапия не лекува, фармацевтичните компании ще връщат парите на касата
Прочетена: 202 пъти
Снимка: Pixabay.com

Ако скъпи лекарства не постигнат очаквания ефект и не лекуват дадени пациенти, тогава фармацевтичните компании ще връщат парите, които Националната здравноосигурителна каса е платила за прилагането им. Това ще става чрез проследяване на ефекта от терапията, пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

Тази промяна се въвежда в проект на Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти от здравната каса, публикуван на сайта на здравното министерство.

 

Проследяването на ефекта от дадена терапия започна да действа като условие за заплащане на скъпи медикаменти през 2019 г. Сега обаче касата заплаща за тях едва след като бъде отчетен резултат от терапията. Това, оказа се, създава финансови затруднения за болниците и аптеките, които ги отпускат, защото не могат да се разплатят с фирмите. Затова вече НЗОК ще плаща ежемесечно всички скъпи медикаменти, включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС), но на 6 месеца Националният съвет по цени и реимбурсиране ще й предоставя анализ за отчетените резултати.

 

Ако се установи, че ефект няма, тогава фармацевтичните компании или техни упълномощени представители ще възстановяват изплатените от касата средства, допълва изданието.

 

Пълният текст на статията четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития