Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

в. "24 часа": 4,75 млрд. лева за здраве догодина, дадоха още 12 млн. за джипита и изследвания
Прочетена: 92 пъти
Снимка: Pixabay.com

С 12 млн. лв. да се увеличи бюджетът за до-болнична помощ решиха окончателно депутатите при гласуването на второ четене на бюджета за здравната каса за 2020 г., пише в днешния си брой в. "24 часа". 6 млн. лв. повече получиха джипитата, а по 3 млн. лева са за прегледи при специалисти и за изследвания. Така личните лекари ще разполагат с общо 250 млн. лв., за специализирана помощ бюджетът ще е 267,7 млн. лв., а за изследвания - 182,8 млн. лв.

 

Това бе една от малкото промени в предварително предложения бюджет на НЗОК, която одобриха депутатите на извънредното заседание на парламента във вторник.Втората новост е за децата с тежки хематологични и онкохематоло-гични заболявания. Те вече ще могат да продължават лечението си в болниците, в които са го започнали, и след като навършат 18 г. Досега при продължение на лечението при детски онкохематолог лекарите не получаваха заплащане. И в много случаи се налагаше пациентите да бъдат местени в клиники за възрастни.С 4,745 млрд. лв. ще разполага Националната здравноосигурителна каса през 2020 г. спрямо 4,299 млрд. през тази. Малко над 2,2 млрд. лв. ще е финансирането за болниците, като с увеличението с 234 млн. лв. на парите за тях ще се повишат цените на много от клиничните пътеки, за да се вдигнат заплатите на лекарите и медицинските сестри.

 

Със 126 млн. лв. пък са увеличени парите за лекарства - до 1,245 млрд. лв. От тях 467 млн. лв. се дават за онкомедикаменти.От януари фармацевтичните компании вече няма да могат да увеличават през годината цените на плащаните от касата лекарства. Ако го направят, надвишението на одобрения бюджет ще е за тяхна сметка. 180 млн. лв. са предвидени за зъболекарите.

 

И през 2020 г. остава мораториумът за разкриване на нови дейности, ако такива вече има договорени на територията на конкретна регионална здравна каса. Все пак по изключение, ако болница има нужните специалисти и апаратура, с които покрива стандарти за извършване на конкретна дейност, тя ще може да сключи договор за нови клинични пътеки с касата, но без да надвишава годишния си лимит от средства.

 

„Така се дават по-големи възможности болниците да развиват дейност, а българските граждани да имат по-лесен достъп до качествено медицинско обслужване", обясни шефката на парламентарната здравна комисия и водач на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова.


Въпреки че дебатът на депутатите бе по-скоро вял и бюджетът на НЗОК бе окончателно приет само за 4 часа, отново бе повдигнат въпросът за промяна на здравната система, отпадане на клиничните пътеки и вдигане на осигурителната вноска.

 

Пълният текст на материала четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

октомври 2021

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития