Новини - В медиите

В. "24 часа": 25 хил. шизофреници на домашни грижи вместо лечение в институциите
Прочетена: 171 пъти
Снимка: Pixabay.com

25 хил. шизофреници и още 28 хил. души с умствена изостаналост и деменция ще се лекуват с домашни посещения на медицински екипи, вместо да бъдат затваряни в институции. За тях ще трябва да се осигурят и домашни помощници. Това е една от целите, заложени в плана за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа до 2021 г., пише в днешния си брой в. "24 часа".

 

В него е разписано, че хората с увреждания трябва постепенно да се изведат от специализирани институции, а първите 10 с най-лоши условия да се закрият.

 

За целта ще се осигури подкрепа на 750 лица с психични разстройства и умствена изостаналост, изведени от специализирани институции. Дневна, почасова или резидентна грижа пък ще има за над 2000 души с увреждания и зависими възрастни хора.

 

Социални услуги в домашна среда ще има за още 17 000 лица. За още толкова ще се осигури социален патронаж - приготвяне и доставка на храна по домовете, битово обслужване, съдействие за получаване на общо и специализирано медицинско обслужване. За целта ще са нужни още 20 млн. лв. годишно от бюджета на здравното министерство.

 

Пълният текст четете в днешния брой на в. "24 часа".

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития