Новини - България

УМБАЛ "Св. Иван Рилски" се снабди с UV-C лампи за дезинфекция на повърхности и въздух
Прочетена: 935 пъти
Снимки: УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

УМБАЛ „Св. Иван Рилски” добави към мерките, които взима за недопускане на заразяване с COVID-19 на територията на болницата, пет нови UV-C лампи за дезинфекция на повърхности и въздух, които са последно поколение.  

 

В рамките на 5 минути лампите убиват 99,5% от всички микроорганизми в това число и вируси, което ги прави незаменими в настоящата пандемична обстановка.

 

Три от уредите са подвижни. Заедно с късия им период на действие това позволява да се стерилизират неограничен брой помещения. В зависимост от мощността на лампата тя може да се използва за площ от 400 кв м. Тази пряка дезинфекция се провежда в отсъствие на хора, растения, животни, тъй като UV-C облъчването е вредно за здравето. Затова лампите се настройват дистанционно за работа, а в случай че  в помещението непредпазливо влезе човек, те веднага се изключват сами.

 

Две от лампите, които се използват в лечебното заведение, могат да работят и в присъствието на хора. Става въпрос за облицовани UV-C лампи, които засмукват микроорганизми само от въздуха и го дезинфекцират. Те извършват дезинфекция на площ от 60 кв.м. или 160 куб. метра въздух. При циркулация на заразен въздух с бактерии и вирусни частици те падат и се наслагват върху легла, медицински предмети, бюра кресла, подове. Затова лампите за UV-C за стерилизация на въздуха от микроби и вируси са монтирани в чакалните и пред клиничната лаборатория, където има най-голям поток от пациенти.

 

UV-C светлината е терминатор за вътреболнични инфекции. Неслучайно FDA (Американската агенция за безопасност на храните и лекарствата) препоръчва такива уреди за болнични заведения: операционни зали, инфекциозни отделения, реанимации и др. като златен стандарт за дезинфекция.

 

УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ беше първото лечебно заведение, което монтира на входа си и специална машина за дезинфекция. Чрез дюзи, през които се отделя фина мъгла от дезинфекционен разтвор, дрехите и обувките на пациентите идващи отвън се обработват като по този начин се намалява рискът от предаване на вируса.


 
***
UV светлината е невидима за човешко око. В зависимост от дължината на вълната може да бъде UV-A /червена светлина/ - термокамери, UV-B /солариум/ или UV-C /за дезинфекция и стерилизация/.

 

UV-C cветлината убива патогенните микроорганизми чрез деактивация на ДНК-то /димеризация/, премахвайки способността им да изпълняват основните си функции.

 

Най- ефективна е дезинфекцията при дължина на вълната от 254 нанометра. С тази дължина на вълната работят всички лампи, монтирани в УМБАЛ „Св.Иван Рилски”.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития