Новини - България

УМБАЛ „Александровска“ продължава грижата за подлежащи или претърпели бъбречна трансплантация пациенти
Прочетена: 215 пъти

УМБАЛ „Александровска“ продължава грижата за подлежащи или претърпели бъбречна трансплантация пациенти,  в условията на COVID епидемията. Това заяви днес на пресконференция ръководството на болницата по повод създалото се у пациентите напрежение, свързано с преместването на Клиниката по нефрология и трансплантация в Клиниката по нефрология, заради усложнената ковид ситуация в страната, съобщават от лечебното заведение.

 

От болницата уточняват, че от началото на м. март 2020 г. Александровска болница е определена със заповед на Министъра на здравеопазването за болница от първа линия за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция. Със заповед на Министъра на здравеопазването от последните дни леглата, които трябва да бъдат разкрити в лечебното заведение са вече 340. Това наложи пребазиране, но не и промяна в дейността на част от клиниките на болницата. За да бъде гарантирана сигурността на живота и здравето на пациентите и на медицинския персонал, със заповед на изпълнителния директор Клиниката по кардиология се пребазира в Отделението по кардиология на КПВБ, Клиниката по хирургия в КОЧПХ, Клиниката по нефрология и трансплантации в Клиниката по нефрология и пр. Определянето на тези помещения, като отговарящи на потребността от легла (интензивни и неинтензивни) за лечение на пациенти с инфекция – в отделна сграда, с отделни входове, с налична реанимация и пр. е обмислено и обсъдено решение с началниците на тези Клиники и на общоболничен Медицински съвет.

 

В отговор на изказани притеснения от страна на трансплантираните пациенти, бе инициирана среща с представители на техните пациентски организации, на която им бяха представени всички факти, свързани с пребазирането на Клиниката по нефрология и трансплантация, как тя ще продължи да функционира, бяха им показани и част от помещенията (болнични стаи, манипулационни и кабинети), в които тя ще продължи да работи със същия ритъм.

 

Въпреки това, началникът на Клиниката по нефрология и трансплантация проф. Емил Паскалев изтъкна свои аргументи, с които отказа да премести дейността и екипа си на друго място, уточняват от Александровска.

 

Ръководството на болницата се е обърнало към три инстанции, следящи за спазването на контрола на противоепидемичните мерки: Катедрата по епидемиология на МФ при МУ - София, СРЗИ и ИА „Медицински надзор“, които са дали единно становище, че КНТ не може да продължи да упражнява дейността си в блок, където се лекуват пациенти с Ковид. Евентуалното оставане на място на Клиниката излага на неимоверен риск живота и здравето на трансплантираните пациенти.

 

След като бе уведомен за това становище, на проф. Паскалев бе предложена и друга възможност - клиниката и екипът му да се преместят в помещения на Клиниката по кожни болести. Тази възможност също не бе възприета и бе последвана от колективна оставка на целия екип на КНТ, която, в постановения със закон срок от 7 дни, ръководството на болницата ще реши дали да приеме.

 

По повод оставката на проф. Емил Паскалев изп. директор на УМБАЛ „Александровска“ проф. Борис Богов, коментира:

 

"Изненадан съм от безотговорното поведение на един ръководител на звено да изостави своите пациенти в такъв момент. Това е абдикация от страна на лекар, който твърди, че обича своите пациенти."

 

"В момента вече е създадена организация и трансплантираните пациенти се обслужват от лекарския екип на Клиниката по нефрология на Александровска болница, която разполага с всички необходими условия, както в битово отношение, така и по отношение на оборудването и квалификацията на специалистите, работещи в нея. Пациентите, които се лекуват и наблюдават, са над 600, не са и няма да останат без лечение или наблюдение", заяви още проф. Богов.

 

Главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обяви, че от експертна гледна точка, той не може да разбере какъв е проблема и определи спора в Александровска болница като детински, тъй като заради създалата се ситуация всеки ще трябва да излезе от зоната си на комфорт, тъй като съвсем скоро ще се наложи цели болници да лекуват само коронавирус.

 

Доц. Димитър Буланов, председател на Съвета на директорите на УМБАЛ „Александровска“ и декан на Медицински факултет при МУ – София, определи постъпката на проф. Паскалев като изключително рискова, предвид високите изисквания на държавата към Александровска болница, особено в критична ситуация, като тази с Ковид епидемията.

 

"Лечебното заведение винаги се е ползвало с огромно доверие, както от страна на управляващите, така и от страна на пациентите и всяко оттегляне на медици в момент като този, изискващ тъкмо мобилизация и единство, води до повишен риск за всички пациенти, не само за трансплантираните. Те са една изключително крехка група пациенти, не само бъбречно трансплантираните, но и болните с чернодробни трансплантации, онкологично болните след химиотерапия и пр., всички те са изключително застрашени и тяхното обслужване,  наблюдение и периодично следене е функция не на една клиника, тя е функция на всички клиники и на колективни решения, вземани от екип, а не от личност. Екипният принцип е този който води до успех в нашата професия и съм убеден, че Александровска болница ще се справи с провокациите и с поредното предизвикателство", каза още в допълнение доц. Буланов. 

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития