Новини - България

УМБАЛ "Александровска" организира безплатни изследвания за хепатит С
Прочетена: 770 пъти

От 11 ноември УМБАЛ "Александровска" организира безплатни изследвания за инфекция с вируса на хепатит С при мъже и жени на възраст между 18 и 65 г., съобщават от лечебното заведение. Скринингът ще продължи до изчерпване на лабораторните реактиви. Резултатите се получават на място, в деня на вземането на кръвната проба. Желаещите могат да се изследват всеки делничен ден в Лабораторно-диагностичния блок на УМБАЛ „Александровска“ от 10:30 ч. до 14:00 ч., без предварително записване. Тестуването се извършва с капилярна кръв (от пръста на ръката). За провеждането на изследванията не съществуват ограничения относно предходна консумация на храни и напитки.

 

Хората, чието изследване е отчело положителен резултат, ще бъдат консултирани от гастроентеролог (с направление по НЗОК №3) за уточняване на състоянието им и на терапевтичния подход. Прегледите ще се извършват всеки петък от 9:00 до 13:00 ч. в к-т №11А на партера на ДКБ "Александровска". По време на консултативния преглед, на пациентите ще им бъде правена безплатна еластография (метод за неинвазивна оценка на чернодробна фиброза при пациенти с дифузни чернодробни заболявания). Апаратът за измерване на чернодробна плътност, с който разполага лечебното заведение, е американски, от най-висок клас и позволява в рамките на едно изследване да се оцени състоянието на паренхимните коремни органи, като едновременно с това се оценява тежестта на чернодробното увреждане. Записването за прегледи е на тел. 02/9230 750 и 02/9230 592.

 

Според български проучвания над 1.5% от населението на страната е инфектирано с вируса на хепатит С. Въпреки провежданата имунопрофилактика у нас и постигнатото понижаване на заболеваемостта, хроничната инфекция с вируса на хепатит С остава сериозен социален и икономически проблем за обществото. В по-голям процент от случаите, инфекцията с този вирус протича безсимптомно, поради което се установява късно и във фаза на напреднало чернодробно увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Ранната диагностика на инфекцията с вируса на хепатит С гарантира ефективно лечение и предотвратява риска от прогресиране на болестта в чернодробна цироза и чернодробен рак. Хепатит С вече се лекува, като ефектът от терапията е почти 100 %-ов, а терапиите са безплатни за всички здравноосигурени пациенти.


                                                                                
От болницата допълват, че рискът от инфектиране с хепатит С е увеличен при хора:

•    над 40-годишна възраст;
•    получилите кръв/кръвен продукт преди 1992 г.;
•    тези на хемодиализа или с чести медицински интервенции (зъболечение, оперативни процедури)
•    медицинските специалисти;
•    имащите татуировка, пиърсинг;
•    употребяващите интравенозно наркотични вещества, дори и за кратък период от време в миналото;
•    тези, които са били в местата за лишаване от свобода;
•    пациенти с  чести необезопасени полови контакти.                                                                                 

Коментари

юни 2023

ПВСЧПСН
   
  

Събития

Няма събития