Новини - България

Учени в областта на здравето в надпревара за награда "Питагор"
Прочетена: 311 пъти

Българските учени с разработки в областта на здравето и медицинските науки вече могат да участват в надпреварата за наградата "Питагор" 2017 г., която се връчва за съществен принос в развитието на науката. Министерството на образованието и науката (МОН) обяви, че стартира процедурата по номиниране на кандидатите и изпрати покани до всички висши училища, научни и работодателски организации в страната.

 

Освен в областта на здравето и медицинските науки, отличието се дава в още шест категории - за цялостен принос в науката, за млад учен, за утвърден учен в природните и инженерните науки, в хуманитарните и социалните науки, за успешен ръководител на международни проекти, за научен колектив с успешна експлоатация и комерсиализация на научните резултати, за фирма с най-много инвестиции в научна и развойна дейност, както и за значим принос на български учен, работещ в чужбина.

 

Право на номинации имат и отделни учени, но с предимство ще се ползват кандидатите, излъчени от университетите, Българската академия на науките (БАН), Селскостопанската академия и работодателските организации.

 

Срокът за номинациите е 20 април 2017 г. Претендентите трябва да попълнят документи за участие и да приложат на магнитен носител кратко описание на свое научно постижение, подробно CV, снимка в паспортен формат. Издигнатите от организации представят също протокол от заседание на управителния орган. Документите се изпращат до дирекция "Наука" в МОН.

 

За награда "Питагор" не могат да бъдат номинирани учени и научни колективи, носители на наградата в предходните три години.

 

Носителите на голямата наградата "Питагор" за цялостен принос в науката и за млад учен ще получат статуетка и по 12 хил. лева. Останалите отличени учени ще вземат по 8 хил. лв., грамота и почетен знак на МОН.

 

Най-заслужилите български учени и научни колективи ще получат отличията си на 18 май 2017 г. на официална церемония в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития