Любопитно -

Учени откриха възрастта, след която е опасно да се правят деца
Прочетена: 1574 пъти

Американски учени са установили, че зародишите, които са получени от спермата на по-възрастни мъже, се развиват по-бавно, отколкото ембриони, появили се от по-млади партньори. Това се казва в доклад, представен на конференция на Американското дружество за репродуктивна медицина, съобщава БГНЕС, като се позовава на чужди медии.

 

Изследователите от научен център в Бостън определили, че ембрионите, получени от семенната течност на мъже над 50-годишна възраст, се развиват с 35% по-бавно, отколкото зародишите на мъже до 35 години. Зародишите, получени от възрастните мъже, с 4,3% по-късно достигат стадия на бластоцистата, след който следва прикрепянето на ембриона към стената на матката. Учените са стигнали до този извод, след като са анализирали видеозаписи, на които е запечатано развитието на 3532 ембриона, взети от 527 хетеросексуални двойки.

 

Изследователите от медицинския център Weill Cornell Medicine са установили, че с възрастта спермата на мъжете натрупва мутации, а също така демонстрира склонност към анеуплоиди – ненормално количество хромозоми в клетката. Това увеличава вероятността от зачеването на нездрав ембрион. До тези изводи медиците са стигнали след изследването на седем възрастови групи от 25 до 55 години. Според техните данни двата дефекта най-често се срещат при изследваните мъже над 55 години. Освен това показателят за оплождане намалява от 87,7% при младите до 46% в групата на най-възрастните. По-рано учени от Медицинското училище на Бостънския университет определиха средната възраст, когато човек се смята за най-красив. Според техните данни тя настъпва на 38,9 години. През 1990 г. тя е била 33,2 години.

Коментари

август 2022

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития