Любопитно -

Учени: Кога ядем е по-важно от това какво ядем
Прочетена: 371 пъти

Хора, които прескачат хранения, вечерят късно или ядат „на крак”, не са толкова здрави, колкото тези, които се хранят нормално, пише independent.co.uk.

 

Според учените от Кингс Колидж в Лондон и Университета на Сао Пауло са необходими по-нататъшни мащабни проучвания, за да се установят ефектите от нередовното хранене и възможността за развитие на диабет тип 2, високо кръвно налягане и затлъстяване.

Д-р Герда Пот, лектор по хранителни науки, казва: „Трябва да има доза истина в поговорката „Закусвай като цар, обядвай като принц, вечеряй като просяк”. Разполагаме с достатъчно информация какво трябва да ядем, но не знаем много за това кое хранене трябва да ни носи най-много енергия. Въпреки че има доказателства за това, че консумирането на калорични храни късно вечер се свързва със затлъстяването, все още не знаем дали приемът на „енергия” трябва да е разпределен поравно през деня или закуската трябва да ни зарежда с най-много енергия”.

Екипът, извършил това изследване, публикува преди месец информация, че няма връзка между храненето след 8 часа вечер и затлъстяването при децата. В тази връзка д-р Пот казва: „Очаквахме да открием връзка между късното хранене и склонността към напълняване, но не установихме такава зависимост. Може би това се дължи на факта, че малък процент от децата по принцип вечерят след 8 часа.”

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития