Новини - България

Учен от БАН: Противогрипните ваксини не са ефективни, но и не вредят
Прочетена: 309 пъти
Снимка: Стоп кадър - Нова телевизия

Противогрипните ваксини не са ефективни, но не са и вредни. Тази позиция изрази в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ доц. Андрей Чорбанов, ръководител на отдел "Имунология" на Института по микробиология към Българската академия на науките (БАН).

 

„Ако ефективността на ваксината беше такава, каквато ни се иска – 100% от европейското население щеше да се имунизира и щеше да бъде предпазено от грип. Фактът, че хората масово избягват това нещо и фактът, че не е задължително като форма, независимо от социалния ефект, който  има, е достатъчно показателен", каза доц. Чобанов.

 

По думите му не е гаранция, че с ваксина грипът се изкарва по-леко.

 

„Може да бъде даже доста по-тежко като изкарване, но факт е, че ефикасност за момента няма, така че това, което може със сигурност да се каже за противогрипните ваксини е, че не са вредни. Няма нещо в противогрипната ваксина, което да предизвика каквато и да е лоша реакция”, увери ученият.

 

Доц. Чобанов добави, че при грипните ваксини има много противоречия, но бе категоричен, че ваксините „са нещо твърде позитивно и изобщо не търпящо дискусия, поне от съвременното обществи и от медицнска гледна точка“.

 

„Има ваксини, които са утвърдени. Ваксини, които са се доказали практически, че са абсолютно задължителни и аз горещо препоръчвам всички да се имунизират с ваксините, които са задължителни в страната и препоръчани от СЗО“, каза ученият.

 

Доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в инфекциозна болница в София,  потвърди, че противогрипните ваксини нямат 100-процентова ефективност. Той добави, че тяхната ефективност се движи между 30  и 70%, според това кои щамове са включени в тях, което се определя от служба от СЗО. По думите му обаче става ясно, че ниската ефективност се дължи на ниския имунизационен обхват и липсата на общ имунитет. Той даде пример, че за миналия сезон по данни на РЗИ в цялата страна са ваксинирани 12 606 души.

 

„Това е нищо и половина”, коментира доц. Мангъров и добави: „Да се каже, че ваксините не действат е както е станало, когато шопът, видял жираф и казал: "Е такова животно няма".

Коментари

февруари 2023

ПВСЧПСН
  
     

Събития

Няма събития