Новини - България

Тютюнопушенето убива близо 8 млн. души всяка година
Прочетена: 948 пъти

„Всяка година на 31 май Световната здравна организация (СЗО) отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Ежегодните кампании имат за цел да повишат осведомеността за вредните и смъртоносни последици от тютюнопушенето и вдишването на дим, и се надявам вие медиите да се включите активно. СЗО определя тютюна като единствения продукт, който убива до половината от хората, които го употребяват. В световен мащаб той е причина за смъртта на 8 млн. Ето защо е много важно да говорим постоянно за опасността от тютюнопушенето, не само днес, а непрекъснато. Радвам се, че Британското посолство и АстраЗенека България обединяват усилията си в тази посока.“

 

Това каза негово превъзходителство посланикът на Великобритания в България Роб Диксън при откриването на семинар за журналисти, посветен на Световния ден без тютюнопушене. Събитието e част от информационна кампания на АстраЗенека България и се организира с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланик Диксън.

 

"Програмата „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“ е част от глобалната инициатива на АстраЗенека “Young Health Programme” насочена към превенция и ограничаване на хроничните заболявания сред младите хора по света.  Платформата се ражда преди 10 години и вече обхваща 28 държави, сред които  и България. От създаването си до днес, "Young Health Programme" достига над 12 млн. младежи, включва партньорства с над 30 неправителствени организации, а над 20 000 са обучените здравни работници. В България кампанията ще продължи три години в опит да постигне устойчивост и значими резултати по промяна на тревожната статистика. По данни  на „Екзакта рисърч груп“ 2017 – 2018 г. в България между 25 и 30 % от младежите на 15-16 г. са пушачи. По този показател сме на първо място в Европейски съюз", каза Гергана Пенчева от АстраЗенека България.

 

"България е сред водещите държави в Европа по употреба на тютюневи изделия. Повече от 39% от възрастното население използват тютюневи изделия, което ни нарежда до Сърбия и Гърция. Най-малко са пушачите в Норвегия, Исландия и Дания. За разлика от тези държави, където употребата на тютюн е намаляла през последните години, у нас – тя се увеличава. 83% от всички пушачи започват да пушат между 14 и 25-годишна възраст", съобщи модераторът на събитието д-р Неделя Щонова, телевизионен водещ и медицински специалист по неврология.

 

"Обръщам се към децата с призив да не посягат към цигарите, защото отказването е трудно. За да осъществите мечтите си, не трябва да излагате здравето си на риск. Да си пушач днес вече не е модерно", каза д-р София Ангелова, специалист по вътрешни и белодробни заболявания.

 

Д-р Чанка Андреева, член на екипа на доц. Желязко Арабаджиев, Отделение по Медицинска Онкология към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда, подчерта, че повечето хора приемат, че тютюнопушенето може да доведе до развитието на рак на белия дроб, но понякога то е причина за появата и на други онкологични заболявания.

 

"Употребата на тютюн е най-честата предотвратима причина за смърт от рак, на която се дължат около една трета от всички смъртни случаи от онкологични заболявания. Относителният риск за развитие на рак на белия дроб се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите", сподели тя и допълни: "Едва 15% от пациентите с рак на белия дроб никога не са пушили. Пасивното пушене (излагането на тютюнев дим) също увеличава риска от рак на белите дробове и води до 1.2 млн. смъртни случаи годишно."

 

Кардиологът от УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Николай Стоянов, член на екипа на доц. Божидар Финков, Клиника по Кардиология към УМБАЛ „Света Анна“, подчерта, че тютюнопушенето е най-лесно отстранимият рисков фактор за развиването на сърдечно-съдовите заболявания (ССЗ), които по данни на СЗО причиняват между 17,3 и 17,5 млн. смъртни случаи годишно. Употребата на тютюневи продукти е основна причина за преждевременна смърт, свързана със ССЗ, главно сред населението под 70-годишна възраст.

 

"Намаляването употребата на тютюн е от критично значение, защото се отчита ясна тенденция за повишаване на смъртността сред пушачите. При запазване на сегашната тенденция се очакват 10 млн. повече хора да загубят живота си от причини, свързани с тютюнопушенето", каза той.

 

На семинара бяха изнесени и резултатите от социалната информационна кампания на АстраЗенека България под надслов „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“, която се фокусира върху превенцията от тютюнопушенето сред учениците на възраст между 12 и 16 години, определяна като ключов период за съзряването на младите хора и формирането на изборите и навиците им. До момента в рамките на инициативата са проведени 1182 образователни часа и информацията е достигнала до 23 740 деца.
Белодробният карцином е една от водещите причини за смърт от злокачествени заболявания у нас, като при мъжете тя е най-честата, а при жените е на трето място. По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая. 5-годишната преживяемост на пациентите, засегнати от рак на белите дробове в страната, е почти два пъти по-ниска от тази в Европа.

 

Рискови фактори за развитие на болестта са активно и пасивно тютюнопушене, фамилна обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти. Повечето пациенти с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми в началните стадии на заболяването, но когато такива се проявят, те биват продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития