Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Турски специалисти обсъждат възможността да приемат български пациенти за белодробна трансплантация
Прочетена: 777 пъти
Снимка: Pixabay.com

Специалисти от Университетската болница "КОЧ" в Истанбул са на посещение в България, за да обсъдят възможността за трансплантация на бял дроб на български пациенти, чието състояние не търпи повече отлагане на лечението. Това съобщи днес по време на парламентарния контрол министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос от Антон Кутев, народен представител от "БСП за България". Той поясни, че представителите на турската болница ще имат срещи, на които ще се изясни дали и как може да се случи това.    

 

По думите на министър Ананиев  всички плащания от българска страна към клиниката на проф. Валтер Клепетко във Виена са приключени и страната ни няма дългове. Една интервенция там е струвала 234 700 лв., нямаме подписан нов договор. 

 

Министърът потвърди, че засега усилията са насочени към подписването на договор с клиниката в гр.Есен, Германия, като от българска страна цялата документация е подтготвена и предоставена, но се очаква одобрение от "Евротрансплант". Той информира още, че преди началото на преговорите с трансплантационния център в Есен, Агенцията по трансплантация е осъществила контакти с редица европейски държави, сред които Швейцария, Англия, Полша, Германия, Португалия, Италия, Франция, Белгия.

 

"От италианския и испанския компетентни органи отговорът е, че не приемат чужди граждани за трансплантация на бял дроб. В Белгия не включват пациенти от страни извън „Евротрансплант“ в техните листи на чакащи. От болницата в Париж е получено описание на условията, които е необходимо да бъдат изпълнени, за да изготвят оферта за белодробна трансплантация. От останалите държави няма получени отговори“, каза министър Ананиев. 

 

Задалият въпроса депутат Антон Кутев настоя да бъде изяснено защо е било необходимо да се сменя болницата във Виена, след като съвместната работа е протичала нормално и предложената цена е била два пъти по-ниска от тази, която се предлага сега от германската страна. Около клиниката в гр. Есен витаят смущаващи обстоятелства, като скорошният ареста на нейния директор, допълни депутатът. Той добави още че е редно обществото да знае кой е виновен за тази смяна. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

януари 2022

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития