Новини - България

ЦЗПЗ: Започнаха преговорите за нов Национален рамков договор
Прочетена: 730 пъти

Експерти на Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са започнали преговори за нов Национален рамков договор (НРД) за 2017 г., съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ). Очаква се преговорите да приключат в края на януари и най-късно през март, тъй като според последните промени в Закона за здравното осигуряване новият НРД влиза в сила от 1 април на годината, за която е подписан.

"В момента съществува лек правен хаос, заради това, че НРД 2016 не беше подписан. По закон трябва да е в сила НРД 2015 и той не е отменен. Законът дава право в тези случаи на НЗОК да допълни действащия НРД 2015, ако има влезли в сила изменения на нормативната уредба. НЗОК обаче издаде изцяло нов, "служебен" НРД. Така в момента има два действащи нормативни акта – НРД 2015 и служебен НРД, част от текстовете на които се повтарят, а други са различни", допълват от ЦЗПЗ.

"Служебният" рамков договор беше обжалван пред Върховния административен съд, но въпреки това магистратите решиха да го оставят в сила.

 

Интригата около новия НРД за 2017 г. е в това как двете страни ще се споразумеят за контрола на касата и пръстовите отпечатъци, които бяха причина лекарският съюз да откаже да подпише НРД 2016, коментират от Центъра за защита правата в здравеопазването.

"Вероятно, значение за изхода на преговорите ще изиграе и това, дали ще има нов министър на здравеопазването. На тази почва, смяната на д-р Москов с някой друг, може да улесни подписването на новия рамков договор. Освен това избирането на нов министър, може да бъде последвано от избор на нови заместник министри и съответно на нови членове на Надзорния съвет на НЗОК от квотата на държавата, което също би изиграло роля в преговорния процес", смятат от ЦЗПЗ.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития