Новини - България

Централизиран търг и е-платформа овладяват скока на разходите за онколекарства
Прочетена: 286 пъти
Снимка: Pixabay.com

Е-платформата за купуване на лекарства и централизираният търг са двете стъпки, които ще доведат до решаване на проблема с големите разходи за онкологични лекарства. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес.

 

Той отговори на въпрос на народния представител от "БСП за България"  проф. Георги Михайлов по темата за разходите за онкологични лекарства, като постави акцент върху факта, че у нас не се внасят и не се използват болнични опаковки, чието използване е финансово по-изгодно за лечебните заведения. Кирил Ананиев бе категоричен, че не съществуват механизми за административна принуда на притежателя на разрешение за употреба да маркетира даден продукт в конкретна опаковка.

 

"Държавните и общинските лечебни заведения се явяват публични възложители при провеждането на обществените поръчки, в това число и по процедурите по закупуване на лекарствени продукти за задоволяване на собствените си нужди. И към настоящия момент голяма част от онколекарствата са включени в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) и могат да се закупуват от лечебните заведения в по няколко различни вида опаковки с различно количество на активното лекарствено вещество в тях. Икономическият интерес на търговците на едро с лекарствени продукти обаче диктува те да оферират и търгуват предимно малките опаковки при провеждането на търгове от страна на лечебните заведения“, поясни министърът. 

 

Той бе категоричен, че този проблем може да бъде преодолян с централизирано възлагане на обществени поръчки и сключване от страна на централен орган на рамкови споразумения. Според министър Ананиев ползите от такова начинание са безспорни и здравното министерство вече е направила стъпка напред, като е създало централен орган за закупуване в сектор „Здравеопазване“.

 

"Изградената за тази цел в нашата страна електронна платформа дава възможност МЗ да договори и сключи рамково споразумение за доставка на база цена на единица лекарствено вещество, като същевременно търговците на едро, които участват в процедурата, са длъжни да оферират всички налични в Позитивния лекарствен списък разфасовки и концентрации от даден лекарствен продукт на определения притежател на разрешение за употреба. След това на база на тези вече сключени споразумения лечебните заведения ще могат да закупуват точно тези лекарства в тези опаковки, които са им необходими“, посочи още министър Ананиев.

 

В реплика към отговора проф. Георги Михайлов изрази мнение, че един от удачните подходи би бил да се дава предимство на този дистрибутор, който предлага болнични опаковки. Левият депутат припомни още, че не трябва да се пренебрегва и темата за въвеждането на автоматични и полуавтоматични системи за смесване на лекарства в болничните аптеки на онкологичните лечебни заведения. Проф. Михайлов подчерта, че според изчесления на специалисти ако тази мярка бъде въведена ще могат да се спестят близо 50 млн.лв. годишно. 

 

Невена ПОПОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития