Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - България

Трима души получиха шанс за нов живот
Прочетена: 51 пъти

Трима българи получиха шанс за втори живот след успешни трансплантации в УМБАЛ "Александровска" и болница "Лозенец", съобщават от Изпълнителна агенция "Медицински надзор".

 

Две успешни бъбречни трансплантации извършиха екипи на УМБАЛ "Александровска".  Реципиенти са 58-годишна жена от Петрич, която е на диализно лечение от 2011 г., и 47-годишен мъж от Пазарджишко с хронична бъбречна недостатъчност. Пациентите са в стабилно общо състояние и се възстановяват в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата.Екип на болница "Лозенец" извърши успешна чернодробна трансплантация и спаси 38-годишен мъж с чернодробно заболяване в напреднала фаза. Пациентът е в добро общо състояние, настанен е в реанимацията на лечебното заведение, където лекарите следят процесите по възстановяването му.Трите трансплантации станаха възможни след донорска ситуация, реализирана от екипа на УМБАЛ "Д-р Георги Странски", Плевен. Донор е 36-годишна жена, изпаднала в мозъчна смърт.

 

Министерството на здравеопазването и ИА "Медицински надзор" изказват към близките на починалата жена своите съболезнования и благодарност за хуманното решение да дарят нейните органи и по-този начин да дадат шанс за живот на нуждаещи се от трансплантация български граждани.

Коментари

юни 2021

ПВСЧПСН
 
    

Събития

Няма събития