Новини - България

Тръгва проверка за промоционалното "секцио по желание" срещу ваучери
Прочетена: 903 пъти

Незабавна проверка за онлайн продажбата на ваучери, които дават намаление при насрочено "секцио по желание" започна Министерството на здравеопазването, съобщават от ведомството.

 

Конкретният повод е рекламна обява в сайта "ОфертоМед", публикувана от името на частната болница "Уни Хоспитал" в Панагюрище, която предлага 100 лв. отстъпка за цезарово сечение, което иначе струва 650 лв., но е намалено на 550 лева.

"Според медицинския стандарт „Акушерство и гинекология“ извършването на цезарово сечение по желание не е допустимо в България, а рекламирането на подобна медицинска процедура противоречи на Закона за здравето", категорични са от здравното министерство.

В обявата изрично се посочва, че "операцията най-често е планувана, но може да бъде проведена по спешност". Обяснено е също какво представлява секциото и какви са показанията за хирургична намеса - тесните размери на таза, тесния мек родов път, желанието на пациентката, хипертония, диабет, очни заболявания, сърдечни заболявания, бъбречни и чернодробни проблеми.

"Цезаровото сечение си е сериозна операция с краткосрочни и дългосрочни рискове за жената и бебето. (...) В текстчето, изглежда писано от четвъртокурсник тройкаджия, няма нищо за опасностите и възможните последствия", коментира възмутен в социалните мрежи бившият здравен министър и специалист по акушерство и гинекология в "Майчин дом" д-р Стефан Константинов.

Междувременно от болницата в Панагюрище обявиха, че са жертва на умишлена атака, поради което сами са сезирали Изпълнителната агенция "Медицински одит" по случая.

"Категорично заявяваме, че „МБАЛ – Уни Хоспитал“ няма нищо общо със създалата се ситуация. Дори напротив, чувстваме се жертва на корпоративни интереси или елементарна интрига.
Искаме да уточним, че не сме търсени, питани, не сме давали съгласие, не сме упълномощавали никой от наше име да влиза в договорни отношения, въз основа на които да рекламира предлагане на операции, интервенции, изследвания и друга подвеждаща и непрофесионално представена информация относно извършваната от нас лечебно-диагностична дейност"
, гласи официалният отговор на "Уни Хоспитал".

Болницата възнамерява да потърси правата си и по съдебен път, заради уронване на престижа и авторитета й.

 

Парадоксът е, че в отговор на обвиненията, сайтът, публикувал обявите, на свой ред твърди, че всички публикации са съгласувани със страните податели на офертите.

"Всички оферти на сайта ни са формирани на базата на надлежно сключени, действащи договори с търговски субекти по смисъла на Търговския закон (…) Отношенията между страните имат конфиденциален характер, доколкото обвързват единствено тях и не засягат трети лица, поради което не сме в състояние да разкриваме детайли без съгласие на нашите партньори. Дейността ни е съобразена изцяло с действащото законодателство", посочва в съобщение до медиите екипът на сайта.

Те уверяват, че по смисъла на Закона за електронната търговия липсва общо задължение за наблюдение на информацията, но се стремят да филтрират по критерий достоверност и добросъвестност всички заявени публикации.

 

Любопитен факт е, че докато обществото се вълнуваше от ваучера с намаление, обявата така и не беше свалена от сайта на "ОфертоМед". От тази сутрин обаче "стоката" вече не може да бъде закупена. При отваряне на линка клиентите се сблъскват с надписа "Закъсняхте! Тази оферта вече изтече ...".

 

Според статистиката на сайта обаче инициаторите все пак са успели да продадат два ваучера. В последствие се оказа, че единия от тях е поръчан от екипа на сутрешния блок на bTV, за да направят собствена проверка по слуая.

 

За сметка на това клиентите все още могат да се възползват от останалите оферти в сайта, които никак не са малко - пакети за онкологична профилактика, мамографии, прегледи при различни специалисти, хормонални и други лабораторни изследвания, стоматологични услуги и прочие.

 

Тъй като в Закона за здравето изрично е записано, че "медицинските специалисти, както и лечебните заведения, не могат да използват за своята дейност търговска реклама", здравните власти вероятно ще се самосезират и по останалите публикувани оферти.

 

Слава АНАЧКОВА

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития