Новини - България

Тестват с бързи тестове за COVID-19 1000 полицаи, шофьори на линейки и на градския транспорт
Прочетена: 121 пъти
Снимки: Министерски съвет

Медицинският съвет и Националният оперативен щаб са решили да бъдат направени 1000 бързи теста на няколко групи хора, сред които полицаи, шофьори на градски транспорт, шофьори на линейки. Това каза министър-председателят Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет, която за трети път се проведе чрез видеоконферентна връзка. Европейските лидери координират усилията на страните от Съюза за справяне с COVID-19.

 

„Когато тестваме тези 1000 човека с тези бързи тестове, верни не верни – това има, ползваме това, което дава Световната здравна организация. Имаме налични тестове. 1000 теста можем да заменим. С тези кръвни тестове в рамките на 10 минути дават не само дали предполагаемо има заболяване, но и дали не е прекарал заболяването. Сиреч има ли антитела“, обясни премиерът.

 

Тогава от тези 1000 души, представителна извадка, ще се знае дали има заразени, с антитела и прекарали заболяването. След това информацията ще се анализира.

 

Фокус на разговора на европейските лидери са били и начините за справяне със социално-икономическите последици, причинени от разпространението на COVID-19.

 

„Трудно ще се намери решение, когато става дума за много пари“, коментира Борисов и допълни: „Към днешна дата за пари като количество в милиарди, милиони, проценти не се говори. Говори се за принципа върху който ще се разбираме за в бъдеще.“

 

По думите му съюзът към днешна дата няма проблеми с парите. Спорът е какви ще стане когато БВП на някои държави падне и какви ще са мерките, за да се възстанови икономиката.

 

„Към този момент на нас ни е дадена възможност – неусвоени пари по еврофондове, вместо да ги връщаме на Брюксел, да ги използваме и така както преценим по програми да претрансформираме и да плащаме, докато не се намери общото европейско решение. Според мен 10-14 дни ще се водят паралелни дву-тристстранни разговори между държавите-донори“, каза Борисов.

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития