Новини - Свят

Тестват четири терапии срещу COVID-19 в Европа
Прочетена: 258 пъти

Клинични изпитания на четири експериментални терапии срещу новия коронавирус бяха лансирани в няколко европейски страни, съобщава БТА. Целта е да се тестват възможностите за борба с COVID-19. В неделя бе обявен експериментът „Дискавъри”. Той предвижда да включи 3200 европейски пациенти във Франция, Белгия, Нидерландия, Великобритания, Германия, Испания и може би още няколко страни. Лекарствата трябва да комбинират ефикасност и поносимост.

 

"Ремдесивир е антивирусен препарат, създаден първоначално за борба с ебола, но е с по-широк спектър на действие и може да блокира реплицирането на новия коронавирус. Възлагаме големи надежди на това лекарство, защото първите резултати инвитро бяха много добри", заяви вирусологът Бруно Лина от университетската болница в Лион.

 

Втората терапия е комбинирането на лопинавир с ритонавир. Става дума за "рециклиране" на медикамент срещу ХИВ, което се изразява в блокиране реплицирането на вируса.

 

Третата възможна терапия е към лопинавир и ритонавир да се добави интерферон бета. Това комбиниране се смята за интересно, защото COVID-19 включва две фази - вирусологична, за която се смята, че антивирусните препарати може да са много важни, и свързана с възпалителен синдром, която може да доведе до деградиране на белодробно ниво, а надеждите са, че интерферон бета ще блокира този възпалителен процес.

 

Четвъртата терапия е свързана с хидрохлороквин - антималариен препарат, който предизвиква много дебати и бе добавен в експеримента по настояване на Световната здравна организация и Франция, след като първоначално не бе включен в него.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития