Новини - България

Тенденция: Заминаващите от България лекари са 90% от завършващите студенти по медицина
Прочетена: 521 пъти

Българското здравеопазване е изправено през изключително сериозна кадрова криза, защото прогресивно губи медицинските си специалисти. Лекарите, които всяка година заминават зад граница, представляват почти 90% от випуска на завършващите студенти. За това алармира заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

 

"Само за миналата година съсловната организация е издала 524 удостоверения за работа в чужбина. Не мога да твърдя, че всички търсят препитание зад граница, но при всички положения това са потенциални емигранти", коментира д-р Павлова.

 

По думите й, ако не се вземат мерки и тенденцията продължи, много скоро може да се окаже, че няма да има не само кой да лекува, но и кой да управлява лечебните заведения в страната.

 

За да се създаде един добър специалист на европейско ниво са необходими много време и инвестиции, допълни д-р Павлова. Поне 10 години от живота на един млад лекар минават в обучение, специализации и допълнителни квалификации, което означава, че евентуалните бъдещи резултати от усилията, които биха се предприели днес, ще бъдат видими чак през 2025 г. 

 

"По данни на Европейската комисия, до 2020-та в цяла Европа ще има недостиг на около 1 млн. здравни специалисти и осигуряването на около 15% от услугите в сектора ще бъде силно затруднено", допълни председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.

 

И тъй като потокът на кадри винаги се движи от по-бедните към по-богатите страни, българските лекари ще имат перспектива зад граница. Ако България не се опита да ги задържи обаче, неизбежно ще трябва да се примири със специалистите, които могат да й предоставят третите страни, опасява се още проф. Гетов.

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития