Новини - България

СЗО и УНИЦЕФ алармират: 3 от 5 новородени не се захранват с кърма в първия час от живота си
Прочетена: 333 пъти
Снимка: www.worldbreastfeedingweek.org

От днес до 7 август се провежда Световната седмица на кърменето. Тази година тя преминава под мотото „Кърменето - основа на живот”. Инициативата за седмицата е на Световния алианс за кърмене (WABA) – глобална мрежа от лица и организации, занимаващи се със защитата, популяризирането и подпомагането на кърменето в световен мащаб въз основа на Програмната декларация „Иноченти“, Глобалната стратегия на СЗО и УНИЦЕФ за храненето на кърмачетата и малките на деца и други международни документи. България също отбелязва Световната седмица на кърменето с прояви, организирани от регионалните здравни инспекции (РЗИ), акушеро-гинекологични болници и неправителствени организации.  

 

По данни от последния доклад на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ 3 от всеки 5 новородени не се захранват с майчина кърма в първия час от живота си. Според експертите това може да крие големи опасности, тъй като именно кърмата е най-добрата защита за бебето, която го предпазва от инфекции и е естествен фактор за идграждането на имунитета му. 

 

СЗО и УНИЦЕФ отчитат наличието на многобройни вредни практики по цял свят, които препятстват естественото захранване на детето в първите часове след раждането му. От една страна, в мното родилни заведения все още е наложено правило да се отделят новородените от майките им. Експертите са категорични, че отсъствието на контакт "кожа да кожа" води до много вредни последици за психоемоционалното и физическото състояние на детето, а така също и причинява напрежение у майката. В същото време продължава да бъде разпространена практиката на захранване с подсладена вода или заместители на майчината кърма. Като неблагоприятен фактор за непосредственото захранване с кърма се определя и нарстващият брой родоразрешения с цезарово сечение. В тези случаи, които стават все повече, особено в развитите страни, новородените се отделят от майките им веднага, а първият контакт с тях се бави неоправдано дълго, пропуска се и възможността те да бъдат естествено захранени веднага след раждането. По данни от проучвания отлагането на първото кърмене с 2 до 24 часа увеличава риска от смърт на новороденото с над 33%.

 

Една от основните цели на Световната седмица на кърменето 2018 г. е превенция на неправилното хранене във всичките му форми. То включва както недохранване, така и прехранване, които от своя страна водят до появата на незаразни заболявания и тежки последици в краткосрочена и в дългосрочен план.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

април 2024

ПВСЧПСН
     

Събития

Няма събития