Галерия - Фото

СЗО дари на НЦЗПБ апаратура за лабораторна диагностика
Прочетена: 346 пъти

Световната здравна организация (СЗО) дари на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) апаратура за лабораторна диагностика. 

 

„Това е жест към България. Безценна беше и помощта на СЗО по време на пандемията от Ковид-19. В това трудно време разчитахме много и на точните анализи на лабораториите на Националния център по заразни и паразитни болести, за да вземаме нужните управленски решения“, каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. 

 

„Това дарение е от така нужните добри новини в сферата на здравеопазването. През 2023 г. предстои да направим и втори транш с дарена апаратура за НЦЗПБ. Въпреки че влизаме от една криза в друга, нашият стремеж е да работим за системна помощ към НЦЗПБ. Наш приоритет в Българя е да повишим капацитета на всички колеги в здравеопазването и да превентираме професионалното прегаряне на медиците.“, каза представителят на офиса на СЗО в България доц. д-р Михаил Околийски.

 

От името на центъра дарението прие директорът му проф. д-р Ива Христова и представи предназначението на апаратурата пред журналистите: 

 

„Много сме благодарни, че СЗО съгласува предварително с нас каква апаратура за лабораторна диагностика ни е необходима и ни достави най-дефицитните апарати. Дарението включва лабораторни микроскопи, биомедицински хладилник, вани за хоризонтална гел електрофореза, ламинарни боксове за биологична безопасност, лабораторен автоклав, системи за хоризонтална електрофореза и др."

Коментари

юни 2024

ПВСЧПСН
     

Събития