Новини - България

СЗО: България води по смъртност от заболявания на сърцето в Европа
Прочетена: 103 пъти
Снимка: Redmedia.bg

Разпространението и смъртността по заболявания на органите на кръвообръщението у нас е над средната за страните от Европейския съюз (ЕС) и за новоприсъединилите се държави-членки на общността. Много по-високо е разпространението на двата вредни навика – тютюнопушене и употреба на алкохол. Изключително висок е и делът на собствените средства, изразходвани от домакинствата за здраве – 44,2% от общите разходи за здравеопазване.

 

Тези изводи бяха представени на пресконфренеция в Министерството на здравеопазването днес. Поводът бе публикуването на двата доклада на Световната здравна организация (СЗО) за България - „Обзор на състоянието на здравеопазването и благосъстоянието на населението“ и „Характеристики на здравеопазването и благосъстоянието на населението“.

 

Страната ни е сред първите пет европейски държави, заедно със Словения, Гърция, Грузия и Молдова, които са готови със своите доклади. Същата задача стои пред останалите 48 държави, в които има офиси на СЗО.

 

Данните сочат, че продължава обезпокоителната тенденция към застаряване у нас – приблизително 20% от населението е на възраст над 65 години. В същото време експертите отчитат и един оптимистичен факт – чувствително намаление на детската и майчината смъртност, особено през последните 10 години.

 

Пълният вариант на представените доклади могат да бъдат намерени в европейския портал за здравна информация – https://gateway.euro.who.int/en/.

 

Невена ПОПОВА

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития