Red Media - информационен сайт за здравеопазване
Информационен сайт за здравеопазването и здравната реформа

Новини - В медиите

svobodnaevropa.bg: Доказано: Отдавна известно лекарство спасява от COVID-19
Прочетена: 121 пъти

Открит е първият медикамент срещу COVID-19, съобщава svobodnaevropa.bg като се позовава на BBC. Това не е новооткрита ваксина, а отдавна съществуващият и масово използван стероид дексаметазон (dexamethasone). В зависимост от грамажа, количеството и лекарствената форма медикаментът струва от 47 стотинки до 42 лева в българската аптечна мрежа.

 

Откритието е направено в рамките на мащабно проучване, което протича паралелно с търсенето на ваксина, и представлява тестване на вече съществуващи лекарства и способността им да влияят на коронавируса.

 

Дексаметазон е ефективен за хора, намиращи се във висок риск от летален изход заради коронавируса. Според учените малки дози от лекарството намаляват с над 30% риска за пациенти на обдишване и с 20% за тези, които са поставени на кислород. Предполага се, че ефектът от този масов и достъпен медикамент ще е особено силен за развиващите се държави, които не могат да си позволят скъпи лечения.

 

Учените подчертават, че дексаметазон не е ефективен при пациенти, прекарващи по-леко болестта.

 

Съобщението за открито лекарство идва след завършване на клинични изпитания върху над 6000 души във Великобритания. Те са проведени от екип на Оксфордския университет в рамките на проекта Recovery.

 

Пълният текст четете на svobodnaevropa.bg.

Коментари

май 2021

ПВСЧПСН
     
      

Събития

Няма събития