Новини - Свят

Световната банка и СЗО: Половината свят няма достъп до основни здравни услуги
Прочетена: 116 пъти
Снимка: Доклад на СЗО и Световната банка

Най-малко половината от населението на света не може да получи основни здравни услуги. Това сочи нов доклад на Световната банка и Световната здравна организация (СЗО). Всяка година голям брой домакинства изпадат в бедност, защото трябва да плащат за здравни грижи от собствените си джобове.

 

В момента 800 милиона души изразходват най-малко 10% от домакинските си бюджети за здравни разходи за себе си, болно дете или друг член на семейството. За почти 100 милиона души тези разходи са достатъчно високи, за да ги изтласкат в крайна бедност, като ги принуждават да оцелеят само с 1,90 долара или по-малко на ден.

 

"Изключително неприемливо е, че половината свят все още няма покритие за най-важните здравни услуги. И не е нужно. Налице е решение: универсалното здравно покритие позволява на всички да получат необходимите здравни услуги, когато и къде се нуждаят от тях, без да изпитват финансови затруднения", каза генералният директор на СЗО д-р Тедрос Абханом Гебрейесус.

 

"Докладът пояснява, че ако сме сериозни - не само за по-добри резултати в здравеопазването, но и за прекратяване на бедността - трябва спешно да увеличим усилията си за универсално здравно осигуряване. Инвестициите в здравеопазването и по-общо инвестициите в хората са от решаващо значение за изграждането на човешки капитал и за постигането на устойчив и приобщаващ икономически растеж. Но системата е нарушена: ние се нуждаем от фундаментална промяна в начина, по който мобилизираме ресурсите за здраве и човешки капитал, особено на ниво държава. Работим на много фронтове, за да помогнем на страните да харчат все повече и по-ефективно за хората и да увеличат напредъка си към универсално здравно покритие“, каза президентът на Световната банка д-р Джим Йон Ким.

 

Докладът отчита и добри новини. В 21-ви век се наблюдава увеличение на броя на хората, които са в състояние да получат някои ключови здравни услуги, както имунизации и семейно планиране, така и антиретровирусно лечение на ХИВ и мрежи за легла, третирани с инсектициди за предотвратяване на маларията. Освен това, по-малко хора сега са подложени на крайна бедност, отколкото в началото на века.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития