Новини - България

Студентите в МУ-Варна ще изучават антитероризъм
Прочетена: 608 пъти

Какви трябва да са действията на медиците при атентати и терористични актове с много жертви? Студентите на Медицинския университет във Варна (МУ-Варна) ще получат отговорите още тази есен, когато висшето  училище ще въведе новата дисциплина "Антитероризъм" в учебната програма на възпитаниците си.

"Единните държавни изисквания в образователните програми в България трябва да се променят и във всички висши училища да присъства обучението и подготовката за реакция при терористични атаки", коментира ректорът на университета проф. Красимир Иванов.

Модулът по антитероризъм ще е част от държавния стаж на шестокурсниците по медицина. В него ще се постави акцент върху хирургията, инфекциозните и вътрешните болести. Първи у нас ще го завършат 170 бъдещи лекари, които ще се дипломират догодина.

"Обучението ще е полезно и за подготовката на лекарите за реакция при бедствия, аварии и приток на мигранти, които носят специфична патология", обясни деканът на Медицинския факултет в МУ-Варна проф. Радослав Радев.

С тази новина днес МУ-Варна откри третото издание на Международния семинар по антитероризъм, който беше иницииран по повод тежкия атентат на летище Сарафово. Той се провежда със съдействието на УМБАЛ "Св. Марина" във Варна и Посолството на Израел в България.

 

Участниците тази година са над 250, в това число и експерти от САЩ, като освен лекции, в тридневната програма на семинара са предвидени и практически упражнения по антитероризъм. Предвидена е симулация на масов атентат с много жертви, при които всички институции трябва да синхронизират действията си. Самата демонстрация ще се извърши на територията на болница "Св. Марина".

"В Израел има добре работещ протокол и тясна координация между институциите за реакция при терористичен акт. Но проблемът е глобален и са нужни интернационални усилия, затова споделяме опита си. Нито една държава не може да се справи сама с международния тероризъм и затова се изисква абсолютна организация и координация на действията между всички институции на всички държави", коментира посланикът на Израел Ирит Лилиан.

На форума присъстват също представители на Сърбия, Черно гора, Гърция и Турция, които нямат лектори на семинара, но са заявили желание той да бъде "изнесен" и в техните страни.

Коментари

май 2024

ПВСЧПСН
  
  

Събития

Няма събития