Новини - България

Столичната Спешна помощ ще обучава и оценява спешните медици в страната
Прочетена: 347 пъти

Столичният Център за спешна медицинска помощ (ЦСМП - София) ще се превърне в единен квалификационен център за спешните медици в страната, гласят промените в правилника за устройството и дейността на ЦСМП. Структурата ще организира обучението на персонала във всички останали центрове в страната и периодично ще оценява професионалните компетенции на спешните медици. 

"По този начин организирането, провеждането, координирането и регистрирането на необходимото обучение за работещите в центровете ще бъде синхронизирано на национално ниво и с цел постигане на планомерно развитие и поддържане на квалификацията и професионалните компетентности на персонала в центровете за спешна медицинска помощ като част от развитието на човешките ресурси в системата на спешна медицинска помощ", се казва в мотивите към проекта.

Дейностите ще могат да се реализират както на територията на ЦСМП-София, така и в останалите центрова за спешна медицинска помощ, уточняват още от здравното ведомство. 

 

С друга промяна пък се въвежда ежегодна атестация на директорите на ЦСМП, която досега се правеше на три години. Същото условие ще важи и за ръководителите на центровете по трансфузионна хематология, бившите психодиспансери и домовете за медико-социални грижи за деца. Мярката се прилага, за да се синхронизират правилниците на всички структури с изискванията в Закона за лечебните заведения за по-ефективен контрол и оценка на управлението в болниците.

 

Проектът с измененията в правилника вече е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването в секцията "Проекти на нормативни актове".

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития