Новини - България

Столична община пак организира скрининг за рак на гърдата
Прочетена: 1539 пъти

За втора година Столична община организира програма за борба с рака на млечната жлеза. Първитя бе проведен през миналата година. Целта на проекта бе провеждането на скрининг за рак на млечната жлеза сред рискови групи жени и създаване на успешен модел на профилактика и ранно диагностициране. Програмата се реализира от 4.02.2015г. до 30.06.2015г. Само за няколко месеца през 2015-та бяха прегледани и изследвани са 5179 учителки от общинските училища и детски градини. При 3908 жени не се установиха патологични отклонения, но при останалите 1271 жени бяха констатирани болестни изменения.

 

Поради важния социален аспект, както и с цел обхващане на по-широк кръг на лица подлежащи на скрининг, Столична община продължава програмата и тази година. В нея ще бъдат включени жените от персонала на комплексите за детско хранене, самостоятелните детски ясли, здравните кабинети в училищата, общинските културни институти, заведенията за социални услуги, както и на непедагогическия персонал от училищата и детските градини на територията на София.

 

На всяка пациентка ще бъде извършен клиничен преглед, ултразвукова диагностика на млечните жлези и мамография, по преценка на лекар.

 

Периодът на изпълнение ще бъде в рамките на 1.09.2016 г - 30.11.2016 г.

За осъществяване на проектa тази година се обединяват осем болници на територията на София: Първа САГБАЛ „Света София“, Втора САГБАЛ „Шейново“, Първа, Четвърта и Пета МБАЛ, Специализираната болница за активно лечение по онкология, Специализирана болница за активно лечение на онкологични заболявания и Военномедицинска академия.  

„Ракът на млечната жлеза е най-честото и социално значимо онкологично заболяване при жените. По последни данни на Националния раков регистър, а и според световните статистики се очертава ясно изразена тенденция към повишаване на заболеваемостта и трайна тенденция към понижаване на възрастта на пациентките. При средна заболеваемост от 1 на 1000 жени у нас се констатира тревожната статистика 4 на 1000, което говори, че заболеваемостта е 4 пъти по-голяма. При анализ на статистическите данни за последните 20 години се отчита тревожна тенденция за непрекъснато нарастване на заболеваемостта сред женското население и все по-честото му откриване в по-млада възраст“, каза председателят на комисията по здравеопазване към Столичен общински съвет д-р Веселин Милев.

Директорът на Първа САГБАЛ „Св. София“ доц. д-р Иван Костов коментира:

“Ранното откриване на заболяването е много важно за лечението, затова е необходима профилактиката“.

Според председателя на Българския форум на бизнес лидерите Зоя Паунова, програмата на Столична община е първата стъпка към разгръщането на националната скринингова програма.

 

Коментари

юли 2024

ПВСЧПСН
    

Събития

Няма събития